Piek in woninginbraken tijdens feestdagen

We zitten ondertussen weer in de donkere dagen voor kerst en dit brengt natuurlijk veel leuke dingen met zich mee. De kerstboom opzetten, de kaarsjes aan en kerstkaartjes schrijven. Maar het heeft ook een minder leuke kant. Want zo blijkt dat in de maanden december en januari de meeste inbraken plaatsvinden en dit is 40% meer dan in andere maanden. Van ons enkele tips om te voorkomen dat u het volgende slachtoffer bent.

Deur op slot, raam dicht en lampje aan
Waarschijnlijk heeft u het reclamespotje al op televisie voorbij zien komen. Doe de deur op slot, doe uw ramen dicht en zet een lampje aan. De man die de deur al op slot heeft gedraaid, voordat zijn hondje de kans had om naar buiten te lopen, brengt een glimlach op veel gezichten. Toch zijn deze tips belangrijk bij inbraakpreventie. Want inbrekers kunnen binnen enkele seconden bij u in huis staan.

Verrassingselement
Over het algemeen wordt gedacht dat inbrekers pas ’s avonds toeslaan, wanneer het rustig en donker is. Maar uit onderzoek blijkt dat inbrekers juist vaak tussen half 4 en half 9 hun slag slaan. Veel mensen houden er geen rekening mee dat er op dat tijdstip al ingebroken wordt.

Meer surveillance
De politie Noord-Nederland heeft aangegeven meer te surveilleren rond de feestdagen. Helaas kunnen de agenten natuurlijk niet overal zijn. Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland raad dan ook aan om zelf de buurt ook in de gaten te houden. Iedereen kent zijn eigen buurt het beste en als er iets verdachts gebeurt, dan kunnen de inwoners dat zelf het beste inschatten. Ziet u iets verdachts, bel dan 112 en maak bij voorkeur een foto of een filmpje.

Tips voor in en om het huis
Om te voorkomen dat uw huis het volgende doelwit van inbrekers wordt, hebben wij nog enkele tips voor u op een rijtje gezet:

  • Leg kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, smartphone) uit het zicht;
  • Bewaar niet te veel contant geld in huis;
  • Maak afspraken met de buren om op elkaars huis te letten als u voor langere tijd weg bent;
  • Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat uw huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is;
  • Maak een WhatsApp-groep aan met uw buren, zodat jullie elkaar op de hoogte kunnen stellen bij verdachte situaties.

Bent u toch slachtoffer geworden van inbraak? Dan kunt u contact opnemen via schade@kralwesten.nl.

maak het ze niet te makkelijk

Bron: RTV Drenthe, Maak Het Ze Niet Te Makkelijk

Naar nieuwsoverzicht