Dashcam gebruiken; Wat zijn de regels?

Bij ongelukken of schadesituaties kan de verzekeraar in sommige gevallen dashcambeelden goed gebruiken om aansprakelijkheid te kunnen bepalen. Maar de regels voor het gebruik van een dashcam zijn per land verschillend. Om te voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan tijdens uw vakantie, zetten wij de regels voor u op een rijtje.

Er zijn veel organisaties, denk hierbij aan de ANWB, ADAC en dashcamleveranciers, die overzichten publiceren met betrekking tot het gebruik van dashcams in verschillende landen binnen Europa. Helaas kunnen deze overzichten elkaar soms tegenspreken. Hieronder volgt een overzicht van de geldende regels, welke door lokale juristen onderzocht zijn.

Nederland
Het gebruiken van een dashcam is toegestaan in Nederland. Het gebruik van de beelden is echter wel aan regels verbonden. Zo mogen deze wel worden overgedragen aan politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen, maar mogen ze niet openbaar gepubliceerd worden. Uiteindelijk besluit de rechter of de camerabeelden wel of niet als bewijsmateriaal gebruikt mogen worden.

België en Luxemburg
Ook in België is het gebruik van dashcams toegestaan. Ook hier mag het beeldmateriaal overdragen worden aan politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen, maar mogen de beelden niet openbaar gepubliceerd worden.

In Luxemburg is het gebruik van dashcams verboden. De verwachting is dat met invoering van de nieuwe Europese privacyrichtlijn, Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), per 25 mei 2018, de regels omtrent het gebruik van dashcam aangepast gaat worden.

Duitsland
In Duitsland is het expliciet verboden om dashcams te gebruiken die continu opnames maken. De boetes voor het overtreden van dit verbod kunnen oplopen tot € 300.000,-. Het lijkt wel toegestaan om dashcams te gebruiken die alleen fragmenten opslaan (tot maximaal 60 seconden beeldmateriaal), waarbij de camera automatisch aan- en uitschakelt (bijvoorbeeld door een harde remming). Er is echter nog geen rechterlijke  uitspraak die dit bevestigt. Beelden mogen uitsluitend gebruikt worden als bewijsmateriaal voor politie en justitie en mogen niet openbaar gepubliceerd worden.

Frankrijk
In Frankrijk kent men geen wet- en regelgeving met betrekking tot het gebruik van dashcams. Er zijn echter wel zeer strikte regels met betrekking tot het filmen in de openbare ruimte. Het wordt daarom sterk afgeraden om in Frankrijk met een dashcam te rijden.

Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van dashcams toegestaan, mits er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Deze zijn als volgt:

  • De bewaartermijn moet van tevoren bepaald zijn;
  • In de cabine van het voertuig mag niet gefilmd worden;
  • De dashcam mag het zicht niet belemmeren;
  • Er mogen alleen korte fragmenten opgeslagen worden;
  • Het beeldmateriaal mag worden overgedragen aan politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen, maar mag niet openbaar gepubliceerd worden.

Bent u van plan om een dashcam in uw auto te installeren, dan doet u er goed aan om de regels met betrekking tot het gebruik hiervan goed door te nemen.

Heeft u schade aan uw auto? Dan kunt u contact opnemen via schade@kralwesten.nl.

dashcam

Bron: Schade Magazine

Naar nieuwsoverzicht