Hypotheek binnen één week: realistisch of niet?

Veel hypotheekverstrekkers richten zich in hun reclame-uitingen op de snelheid waarmee zij een hypotheek kunnen verzorgen. Maar is het beeld wat zij schetsen wel realistisch en is het ook wenselijk?

Het kopen van een huis, en hiermee het afsluiten van een hypotheek, is een van de belangrijkste gebeurtenissen in uw leven. Helaas hebben kopers tegenwoordig, door het krappe woningaanbod, niet veel tijd om zich in zo’n belangrijke beslissing te verdiepen. Hypotheekverstrekkers spelen hier handig op in door in hun reclame de snelheid centraal te zetten, in plaats van de hypotheekrente of de voorwaarden. Dit is een ontwikkeling waar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet blij mee is.

Tegenwoordig is zelfs het credo ‘Hypotheek binnen één week’ niet meer genoeg om potentiële klanten over de streep te trekken. Hypotheek binnen één dag is het nieuwe geluid.

Is sneller ook beter?
Kan een hypotheek inderdaad binnen zo’n korte termijn afgesloten worden of wordt hiermee een vertekend beeld gecreëerd? In veel gevallen zullen de verwachtingen toch iets bijgesteld moeten worden. Vaak zal de klant al meer tijd nodig hebben om alle benodigde stukken aan te leveren. Want pas als alle stukken ontvangen zijn, kan de aanvraag definitief gemaakt worden.

Het grootste gedeelte van de aan te leveren stukken zullen de meeste klanten wel voor handen hebben liggen. Maar wanneer u aanvullende gegevens moet opvragen bij bijvoorbeeld de belastingdienst, of er moet een taxatie plaatsvinden, dan is één week niet meer haalbaar.

Uw situatie is ook van invloed
De snelheid waarmee een hypotheekaanvraag gedaan kan worden is ook afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Stroomt u door naar een volgende koopwoning, dan heeft u zelf ook een koopwoning die verkocht dient te worden. In dat geval dient er ook een taxatierapport van de woning die u verkoopt gemaakt te worden. Andere zaken die ook van invloed kunnen zijn op het termijn waarbinnen de hypotheekaanvraag geregeld kan worden zijn:

  • Bent u gescheiden?
  • Heeft u andere leningen lopen?
  • Bunt u zelfstandig ondernemer?

Haastige spoed…
U wilt een huis natuurlijk niet laten lopen om de afwikkelingstijd van de hypotheek. Toch is het onverstandig om hals-over-kop door de aanvraag te rennen. Wanneer de snelste aanbieder bijvoorbeeld een hogere rente rekent, dan kan u dit veel geld kosten. Het is belangrijk om toch de tijd te nemen om de voorwaarden goed door te nemen. Hoe gaat de geldverstrekker bijvoorbeeld met extra aflossingen om?

Toezichthouder AFM heeft hypotheekverstrekker onlangs opgedragen om de snelheid van een hypotheekaanvraag niet meer centraal te stellen in de reclame. De AFM stelt: “Een huis kopen is een ingrijpend besluit met financiële gevolgen voor de lange termijn. Het is daarom belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd zijn en weloverwogen een besluit kunnen nemen over hun hypotheek.”

Heeft u een woning op het oog en wilt u weten wat uw hypotheekmogelijkheden zijn? Dan kunt u contact opnemen via hypotheken@kralwesten.nl.

snelle hypotheekaanvraag

Bron: Wegwijs

Naar nieuwsoverzicht