Binnenkort verhuizen? Hier moet u op letten

Tijdens het verhuizen is het risico op schade aanzienlijk groter. Logisch, want u moet uw hele huisraad verplaatsen. Daarom is de dekking op uw inboedelverzekering tijdens een verhuizing beperkter. De televisie laten vallen bij het uitladen van de verhuiswagen is bijvoorbeeld niet gedekt. Maar wat wel?

Gestolen verhuisdozen
Tijdens het verhuizen wordt er veel heen-en-weer gelopen en veel spullen bevinden zich verschillende plaatsen. Hierdoor kan het gebeuren dat tijdens een onbewaakt ogenblik een verhuisdoos gestolen wordt. Hiervoor is dekking, mits de verhuisdozen zich in één van de woningen bevindt.  Houdt u spullen goed in het oog tijdens het vervoer tussen de twee woningen, want tijdens het vervoer is diefstal niet gedekt.

Losraken van inboedel tijdens hijsen
In oude binnensteden zijn trappenhuizen smal, daarom wordt hier nog vaak gebruik gemaakt van een ouderwetse katrol. Raakt uw inboedel los uit de strop  en valt het kapot, dan is er wél dekking op de inboedelverzekering. Voor de dekking kunt u in dat geval beter hijsen dan tillen.

Aanrijding met verhuiswagen
Tijdens het verhuizen zult u in de meeste gevallen gebruik maken van een verhuiswagen voor het vervoeren van uw spullen. Raakt u met de verhuiswagen betrokken bij een ongeval, waardoor de inboedel die u vervoert, beschadigd raakt? Dan is deze schade meeverzekerd op de inboedelverzekering. Ook als u zelf de wagen bestuurt.

Schade door het verhuisbedrijf
Omdat verhuizen door veel mensen als vervelend ervaren wordt, wordt vaak een verhuisbedrijf ingeschakeld voor dit lastige klusje. Neemt u hiervoor een erkend verhuizer in de arm, dan kunt u er zeker van zijn dat schade aan uw spullen verzekerd is. U dient er wel rekening mee te houden dat vaak niet meer dan de dagwaarde uitgekeerd zal worden. Ook kan het verhuisbedrijf niet voor alles aansprakelijk gesteld worden. Zo is bijvoorbeeld het niet-functioneren van elektronica of het afsterven van planten niet verzekerd.

Geef de verhuizing tijdig door
Naast de verhuizing zelf moeten er nog tal van andere zaken geregeld worden als u een andere woning betrekt. Het doorgeven van de adreswijziging aan verschillende bedrijven en instanties is minstens zo belangrijk. Als u verhuist, dan dient u dit 4 weken voor of uiterlijk 5 dagen na de verhuizing door te geven aan de gemeente waar u naartoe verhuist. Zij zorgen ervoor dat bijvoorbeeld overheidsinstellingen en uw zorgverzekeraar in kennis worden gesteld. Maar u dient zelf de adreswijziging door te geven aan onder andere de volgende bedrijven:

  • Energiemaatschappij;
  • Verzekeraar;
  • Telefoon/televisie/internet-provider;
  • Bank;
  • Huisarts/tandarts;
  • Werkgever; en
  • School;

Wilt u een adreswijziging doorgeven of heeft u vragen over uw inboedelverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

verhuizen

Bron: Wegwijs

Naar nieuwsoverzicht