Ongevallen inzittenden- of verkeerschadeverzekering: wat is het verschil?

Als u een auto aanschaft, dan is het belangrijk om van tevoren over de dekking na te denken. Naast de dekking voor schade aan derden en schade aan uw eigen auto, kunt u ook schade aan inzittenden meeverzekeren. Hierbij heeft u de keuze uit de ongevallen inzittendenverzekering en de verkeersschadeverzekering. Maar wat is nu het verschil?

Ongevallen inzittendenverzekering
Hoe voorzichtig u ook rijdt, een ongeval kunt u niet altijd voorkomen. Met de ongevallen inzittendenverzekering verzekert u de inzittenden van uw auto. Zij of hun nabestaanden ontvangen een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Overlijden
Overlijdt een van de inzittenden als gevolg van een ongeval, dan wordt er een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Het overlijden moet wel een rechtstreeks en uitsluitend gevolg zijn van het ongeval.

Blijvende invaliditeit
Raakt een van uw inzittenden als gevolg van een ongeval blijvend invalide, dit moet een rechtstreeks en uitsluitend gevolg van het ongeval zijn, dan wordt er een bedrag aan die persoon uitgekeerd. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de mate van blijvende invaliditeit. (functie)verlies van een been heeft immers een grotere impact op uw zelfredzaamheid dan (functie)verlies van een pink.

Verkeersschadeverzekering
De verkeersschade biedt, in tegenstelling tot de ongevallen inzittendenverzekering, naast dekking voor schade door letsel en overlijden, ook dekking voor materiële schade die een inzittende oploopt.  Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de tablet die uw passagier bij zich had. Daarnaast biedt de verzekering niet alleen dekking voor de inzittenden van uw auto, maar ook voor uw gezinsleden als zijn bij verkeersongevallen of ongelukken betrokken zijn.

Welke dekking geldt voor de inzittenden?
Deze verzekering biedt dekking voor schade die inzittenden oplopen, wanneer zij als zodanig betrokken zijn bij een verkeersongeval of ongeluk.

Welke dekking geldt voor het gezin?
Wanneer u of een van uw gezinsleden als verkeersdeelnemer (niet als inzittende)  betrokken is bij een ongeluk of verkeersongeval van een motorrijtuig, trein, tram, trolleybus of metro, dan biedt deze verzekering dekking.

Wilt u weten welke dekking bij uw wensen past? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

ongeval

Naar nieuwsoverzicht