Extreem weer: wat is verzekerd?

Vandaag zal de boeken in gaan als de eerste onstuimige dag van 2019. Want er stond een behoorlijk stevige bries. De kans op dit soort extreme weersomstandigheden zal door het veranderende klimaat steeds meer toenemen. Dit betekent dat de kans op schade automatisch ook toeneemt. Maar welke schade is dan wel en niet verzekerd? In dit artikel geven wij u een indicatie.

De klimaatrisico’s die de grootste kans op schade opleveren zijn:

Het Verbond van Verzekeraars heeft per onderdeel een infographic gemaakt, zodat u in één oogopslag per verzekeringssoort kunt zien welke schade wel en niet gedekt wordt. Hier bij dient u er wel rekening mee te houden dat het standaard geldende uitgebreide voorwaarden betreft. Uw verzekeraar kan hiervan zijn afgeweken.

Uitsluitingen
Wanneer er daadwerkelijk sprake is van schade, dan wordt er gekeken naar de omstandigheden en de aanleiding. Bij storm is bijvoorbeeld schade aan de woning, de inhoud van de woning en de schuttingen wel gedekt, maar een trampoline die u in de tuin heeft staan niet. U had immers kunnen verwachten dat deze bij een storm zou kunnen opwaaien. Zo zijn er nog meer omstandigheden die door vrijwel alle verzekeraars uitgesloten worden van dekking. Hierbij kunt u denken aan:

  • Schade aan de fundering van uw woning door droogte (bij sommige verzekeraars kunt u dit wel meeverzekeren. Vraag hierover uw verzekeringsadviseur);
  • Schade door stijging van het grondwaterpeil en kapotte daken / dakgoten na heftige regenval;
  • Schade aan uw auto door storm met een windkracht lager dan 6 op de schaal van Beaufort;
  • Schade door achterstallig onderhoud.

Dit is een kleine selectie uit de lijst met uitsluitingen die verzekeraars hanteren. Wilt u zeker weten wat onder de dekking van uw verzekering valt, lees dan de polisvoorwaarden.

Eigen risico
Een ander onderdeel waar u bij schade ook mee te maken kunt krijgen is het eigen risico. Deze kan variëren per verzekeringssoort en per schadesoort. Wilt u weten welk eigen risico voor u van toepassing is, bekijk dan uw polisblad of vraag uw verzekeringsadviseur.

Wilt u meer informatie over de dekkingen die de verzekeringen van Kral Westen bieden bij extreme weersomstandigheden? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

extreem weer

Naar nieuwsoverzicht