Denkt u aan uw reisverzekering?

De vakanties staan weer voor de deur, daarbij is het wel belangrijk om te denken aan uw reisverzekering en de dekking daarvan.

Geneeskundige kosten op reis: wel of niet verzekeren?
Kral Westen wil u maximaal verzekeren van een onbezorgde reis. Daarom zijn de reisverzekeringen waarbij dit niet standaard is meeverzekerd, uit te breiden met de dekking Geneeskundige kosten. Om u een goed advies te kunnen geven over deze dekking, bespreken wij nog eens kort de inhoud en de voordelen van de dekking Geneeskundige kosten.

Waarom de dekking Geneeskundige kosten?
In Nederland is het verplicht om een Basis zorgverzekering te hebben. Deze verzekering biedt in het buitenland een gemaximeerde dekking. Dat betekent dat verzekeraars maximaal één tot twee maal het bedrag dat hiervoor in Nederland staat, vergoeden. Voor veel landen is dit niet voldoende. Hierdoor lopen reizigers op vakantie een groot financieel risico. Om achteraf niet voor vervelende situaties te staan, is het daarom verstandig om de reisverzekering met Geneeskundige kosten uit te breiden.

In welke landen zijn de medische kosten hoger?
Van een aantal landen is algemeen bekend dat de medische kosten daar hoog zijn. Bijvoorbeeld van de Verenigde Staten, Canada en Japan. Minder bekend is dat dit ook voor bestemmingen als Brazilië, Israël, Hongkong, Saoedi-Arabië en Midden-Amerika (Mexico en Costa Rica) geldt. In andere landen vindt medische hulp vaak in privéklinieken plaats. Zoals in Spanje, Turkije, Griekenland, Oostenrijk, Portugal en Egypte. De kosten van dergelijke zorg zijn vrijwel altijd hoger dan het Nederlands tarief.

Wat biedt de dekking Geneeskundige kosten?
De dekking Geneeskundige kosten vergoedt alle medisch noodzakelijke kosten die de zorgverzekeraar niet vergoedt omdat:

  • Het maximum vergoedingsbedrag is bereikt, of
  • De kosten onder het verplicht eigen risico vallen.

De dekking voor geneeskundige kosten is niet gemaximeerd of vastgesteld op een heel hoog (miljoenen)bedrag. Natuurlijk moet wel de medische noodzaak van de behandeling duidelijk zijn en is het belangrijk dat de gebeurtenis onverwacht tijdens de reis optreedt. Als u een reis maakt om bepaalde ingrepen te kunnen ondergaan, dan kunt u ook geen aanspraak maken op de dekking Geneeskundige kosten.

Is naast de dekking nog een gewone zorgverzekering nodig?
De dekking Geneeskundige kosten van de reisverzekering is een aanvulling op de verplichte Nederlandse Basis zorgverzekering. Deze verzekering biedt dekking in de hele wereld. De verzekering dekt de kosten die de zorgverzekering niet vergoedt. Zelfs als die kosten binnen het eigen risico vallen.

Wat als u geen Nederlandse zorgverzekering heeft?
In principe moet iedereen die in Nederland woont een zorgverzekering hebben. Pas wanneer iemand voor 1 jaar of langer naar het buitenland vertrekt, of in het buitenland gaat werken, vervalt deze plicht. U kunt er dan voor kiezen om vrijwillig een zorgverzekering af te sluiten. Als u geen geldige Nederlandse zorgverzekering heeft, kunt u geen aanspraak maken op de dekking Geneeskundige kosten van uw reisverzekering.

Wat als u net over de grens woont?
Als u net over de grens wonen (tot ca. 50 km) heeft u vaak geen Nederlandse zorgverzekering. Als u uw reisverzekering toch wilt uitbreiden met Geneeskundige kosten, dan stellen wij als eis dat uw ziektekostenverzekering in België of Duitsland een buitenlanddekking heeft die vergelijkbaar is met de Nederlandse Basis zorgverzekering. Er moet dus een primaire ziektekostenvoorziening zijn voor het land en de plaats waar de medische kosten worden gemaakt. Als u aan deze voorwaarde voldoet, dan is het mogelijk om de dekking Geneeskundige kosten af te sluiten.

Wilt u voor uw vakantie een reisverzekering of een doorlopende reisverzekering afsluiten? Of wilt u ons advies? Neem contact op met ons team Verzekeringen.

Geneeskundige kosten

Bron: Europeesche

Naar nieuwsoverzicht