Huizen in Groningen 2,2 procent minder waard door imagoschade

In de aardbevingsgebieden in Groningen zijn 92.000 huizen sinds 2012 gemiddeld 2,2% minder waard geworden door imagoschade. Dat is de conclusie van onderzoek van de Atlas voor Gemeenten. Niet alleen op het platteland, ook in een deel van de stad Groningen zijn huizen in waarde gedaald. Bij een gemiddelde prijs van € 150.000,- komt het neer op een totale waardevermindering van € 300 miljoen.

Voor het onderzoek is gekeken naar gebieden waar bij minstens 20% van de huizen schade als gevolg van de aardbevingen is vastgesteld. De gemeten waardedaling heeft geen betrekking op de fysieke schade die huizen hebben opgelopen. Ook huizen die niet beschadigd zijn, zijn in gebieden waar veel huizen fysieke schade hebben, minder waard geworden. De imagoschade is de laatste tijd afgenomen, omdat het aantal aardbevingen is gedaald.

De schade is het grootst in Loppersum, waar de huizen door imagoschade gemiddeld zo’n 8% minder waard zijn geworden. Ook in Appingedam, Bedum en Ten Boer is aanzienlijke imagoschade. In een deel van de stad Groningen ligt de imagoschade tussen 0,9% en 2,9%.

Hoger beroep
Het onderzoek komt naar buiten op de dag dat een hoger beroep van gaswinningsbedrijf NAM dient bij het gerechtshof in Leeuwarden. De rechter stelde eerder 4.000 huiseigenaren en twaalf woningcorporaties in het gelijk in een zaak tegen de NAM. Zij stellen dat hun panden minder waard zijn geworden door de gaswinning en willen compensatie voor die waardedaling.

De NAM erkent wel dat in individuele gevallen huizen minder waard zijn, maar wil het verschil pas betalen bij de verkoop van de woning.

Getouwtrek
Er is al vijf jaar getouwtrek over de waardevermindering en de veiligheid van huizen in Groningen.

Het hoger beroep in Leeuwarden duurt twee dagen. Als de rechter beslist dat de NAM wel degelijk de waardedaling van de huizen moet compenseren, dan heeft dat ook consequenties voor de schatkist. Vanwege historische afspraken met Shell en Exxon over de exploitatie van het Groningenveld moet het Rijk 64% van de kosten dragen van de schadevergoedingen.

Heeft u vragen over het verkopen van uw woning, of wilt u vrijblijvend een waardebepaling laten uitvoeren? Dan kunt u contact opnemen via makelaardij@kralwesten.nl.

aardbevingsschade

Bron: NOS, ANP 08-11-2017

Naar nieuwsoverzicht