Ongewild achterblijven met een digitale erfenis

Social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar mensen denken vaak niet na over wat er moet gebeuren met hun accounts als ze er niet meer zijn. Het delen van online herinneringen aan een dierbare is vaak zeer waardevol voor de rouwverwerking. Maar ongewild achterblijven met de digitale erfenis van een dierbare, kan moeilijk en confronterend zijn.

Na een overlijden is het vaak lastig om een account te wijzigen of verwijderen, wanneer de nabestaanden niet over de inlogcodes beschikken. Een familielid kan de meeste accounts wel laten verwijderen, maar dit kost vaak veel tijd. Bij Facebook en Instagram kan een persoonlijk account worden omgezet in een herdenkingsstatus. De pagina van de overledene blijft dan met deze status bestaan, maar er kunnen geen berichten meer op worden geplaatst. Ook is het mogelijk een besloten gedenkplek aan te laten maken. Alleen familie en vrienden van de overledene kunnen hem of haar hier herdenken of herinneringen delen.

Vastleggen van inloggegevens en wensen
Elkaar als nabestaanden op de hoogte brengen van de sociale media waarin men actief is, is dus verstandig. Net als het noteren van de inloggegevens per account en aangeven wat er met de accounts moet gebeuren na het overlijden. Via Peerio kunnen deze gegevens gratis worden versleuteld, opgeslagen en (in de Cloud) worden verstuurd naar een naaste. Ook kan deze informatie bij de notaris worden vastgelegd en samen met de bankgegevens, verzekeringspolissen en notariële stukken worden bewaard in een digitale kluis. Belangrijk dus om over na te denken. Anders leeft iemand na zijn of haar overlijden op social media gewoon door.

Bron: Monuta

Wij zien meer dan afscheid nemen.

 

Naar nieuwsoverzicht