Kopen of verbouwen? Je gemeente kan uitkomst bieden

Wie als starter de woningmarkt wil betreden, kan door middel van een starterslening misschien net wél dat droomhuis kopen.  Maar ook senioren die hun huis willen verbouwen, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen, kunnen bij de gemeente aankloppen voor een lening.

Veel mensen zijn niet bekend met de regelingen die gemeenten in het leven geroepen hebben om hun inwoners financieel te ondersteunen. Daarom willen wij de meest voorkomende nog graag even bij u onder de aandacht brengen.

De Starterslening
De Starterslening biest starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen. Hierdoor wordt dat ene speciale huis toch mogelijk. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis (tot maximaal de Loan to Value) en de (eerste) hypotheek bij de bank.

De starterslening bestaat uit twee delen:

  1. Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening;
  2. Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.

Voor beide delen heeft u het eerste jaar geen maandlasten. De aflossing van uw Starterslening ‘betaalt’ u de eerste drie jaar met de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaalt u (in principe) rente en aflossing. Op het moment dat u de volledige rente en/of aflossing betaalt, lost u zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

De Verzilverlening
De Verzilverlening is eigenlijk een omgekeerde hypotheek. Door uw hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen, heeft u mogelijk overwaarde opgebouwd. Deze overwaarde kunt u gebruiken om uw woning naar eigen smaak aan te passen. Zodat u comfortabel en veilig kunt blijven wonen.

Voor de verzilverlening betaalt u maandelijks geen rente en aflossing. Omdat de rente jaarlijks bij de schuldrest opgeteld wordt. Aan het einde van de looptijd, bij verkoop van uw woning of overlijden van de langstlevende schuldenaar moet de lening afgelost worden. De verzilverlening heeft geen invloed op wat u maandelijks kan uitgeven. Bij verstrekking van de Verzilverlening wordt rekening gehouden met uw leeftijd en de huidige hypotheek, om de overwaarde te kunnen bepalen.

De Blijverslening
Met de Blijverslening maakt u uw woning levensloopbestendig, waardoor u zo lang mogelijk van uw eigen woning geniet. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels.

Misschien moet uw woning geschikt worden gemaakt voor specifieke zorg. Met de Blijverslening financiert u deze aanpassingen aan uw huis en maakt u uw woning klaar voor de toekomst

De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners en huurder. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. Gemeenten bepalen zelf welke vorm(en) ze aanbieden.

De Duurzaamheidslening
Gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan uw woning financiert. Door uw woning energiezuiniger te maken, bespaart u energie en woont u comfortabeler. Niet alleen fijn voor u, maar ook goed voor het milieu.

Wilt u weten welke leningen uw gemeente beschikbaar stelt en of u hiervoor in aanmerking komt, klik dan hier.

Hypotheken

Bron: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Naar nieuwsoverzicht