Huis verduurzamen: waar te beginnen?

U wilt uw huis verduurzamen. Maar waar moet u beginnen? Isoleren, zonnepanelen of slimme thermostaat? En wat levert het op? In dit artikel helpen wij u graag op weg!

Tip nummer 1: maak het uzelf niet te moeilijk als u wilt beginnen met verduurzamen. Doet u dat wel, dan is de kans groot dat u niet verder komt dan plannen maken. Begin dus met aanpassingen waarvoor geen verbouwing nodig is.

Eerst isoleren

Als uw huis nog niet optimaal is geïsoleerd, is dat het beste startpunt. Isoleren is vaak eenvoudig en levert forse energiebesparingen op. Neem bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Afhankelijk van uw huis kost dit gemiddeld tussen de € 800 en € 2.000. Maar daarna bespaart u per jaar € 200 tot € 500. Dat is een rendement van maar liefst 25% en dus verdient u uw investering in vier jaar terug!

Vloerisolatie levert iets minder op, maar nog altijd een veelvoud van sparen. Gemiddeld kost dat tussen de € 1.400 en € 1.800. Vervolgens levert het per jaar tussen de € 160 en € 220 aan energiebesparing op. Dat is een rendement van 11% op uw geld. Met sparen redt u dit niet. Interessant dus!

Zolder opruimen

Is uw dak nog niet geïsoleerd? Dan verspilt u behoorlijk wat energie. Warme lucht stijgt op. Heeft u geen dakisolatie, dan verdwijnt veel van die warmte naar buiten.

Het probleem is echter dat de zolder vaak vol staat met oude spullen. Dat maakt het lastig om isolatiematerialen te plaatsen. De beste tip is dus: ruim uw zolder op! Gebruik als stelregel dat als u iets al een jaar niet hebt gemist, u het waarschijnlijk niet meer nodig hebt.

Duurzaam verwarmen

Heeft u de isolatie van uw huis op orde? Dan wordt het tijd om naar duurzame verwarmingsoplossingen te kijken. Met een HR-ketel, in combinatie met een slimme thermostaat, kunt u uw energieverbruik nog verder beperken. Denkt u aan een warmtepomp en een zonneboiler? Win dan eerst advies in bij een vakman om te kijken of dat in uw situatie verstandig is.

Zelf elektriciteit opwekken

Heeft u een schuin dak? Dan zijn zonnepanelen een duurzame investering. Als u tien zonnepanelen op uw dak legt, kost dat ongeveer € 4.500. Daarvan kunt u zo’n € 800 btw terugkrijgen, waarmee de investering op € 3.700 komt.

Als u zonnepanelen heeft, mag u nog tot 1 januari 2023 de stroom die u aan het stroomnet teruggeeft aftrekken van uw eigen energiegebruik. Daardoor verdient u de investering in zonnepanelen gemiddeld in zeven jaar terug, zo heeft het Ministerie van Economische Zaken berekend.

Uw duurzame huis financieren

Wilt u uw huis wel verduurzamen, maar heeft u niet voldoende spaargeld of wilt u dat niet gebruiken? Dan zijn er meerdere manieren om geld te lenen tegen een lage rente. Wilt u graag weten wat deze mogelijkheden zijn, dan kunt u contact opnemen via hypotheken@kralwesten.nl.

Energielabel

Bron: LevenWonen

Naar nieuwsoverzicht