Autoverzekering en diefstal: gemiddelde schade stijgt sterk

Inbrekers hoeven tegenwoordig het raam van uw auto niet meer in te tikken om toegang tot te krijgen. Bij nieuwere auto’s is het hacken van uw sleutelloze toegangssysteem voldoende. Dat werkt zo.

Het gaat al langer de goede kant op met het aantal auto-inbraken. Dat geldt niet voor het gemiddelde schadebedrag als er toch sprake is van diefstal of inbraak. Waar de gemiddelde schade in 2015 nog €3.200 bedroeg, komt het dit jaar neer op €5.500. Het elektronisch vergrendelen blijkt geen sluitende manier om ongewensten buiten te houden. Sterker nog, inbrekers zijn soms zo binnen na het hacken van uw digitale sleutel. 

Auto’s worden geavanceerder en bevatten duurdere onderdelen. Daarnaast worden inbrekers steeds brutaler. Met hetzelfde gemak wordt het ingebouwde navigatiesysteem of zelfs het hele middenconsole uit de auto gesloopt. De schade loopt in dat geval hard op.

Keyless entry niet altijd veilig
Geen gedoe meer met sleutels door de auto met één klik op de knop te ontgrendelen. Handig is het zeker. Helaas kunnen ook onbevoegden gebruik van maken van zo’n keyless entry systeem. Met hoogstaande technische snufjes onderscheppen ze het signaal. Vervolgens wordt het signaal doorgezet en gebruikt om in uw auto te komen. Dit hacken van uw ‘sleutel’ kan al vanaf circa zes meter afstand.

Fabrikanten zijn bezig met het nemen van tegenmaatregelen, bijvoorbeeld door een key te maken die niet voortdurend signalen uitstraalt. Daar heeft u nu alleen niet veel aan met de dure auto al voor de deur. Het bewaren van de sleutel buiten het bereik is de makkelijkste manier om het hacken tegen te gaan. U kunt ook een sleutelhoesje kopen die is voorzien van metaalfolie. Voor nog geen €10 maakt u op die manier het afvangen van het signaal een stuk lastiger.

Uw auto volgen met een GPS-tracker
Op Marktplaats naar uw gestolen auto zoeken is geen garantie voor succes. Met een ander nummerbord kan de auto naar het buitenland verdwijnen of onderhands verkocht worden. Een mogelijkheid is het aanbrengen van een GPS-tracker. Vervolgens kunt u online monitoren waar uw auto is. Reken hiervoor op eenmalige kosten van minimaal €80 bij verschillende webshops.

Autoverzekering en dekking verzekering
Wanneer u uw auto verzekert, heeft u keus uit verschillende dekkingsvormen. Bij een WA-verzekering komt u doorgaans niet in aanmerking voor een vergoeding bij diefstal van uw auto. Deze verzekering dekt alleen schade die u veroorzaakt bij een ander. Wilt u dat uw auto gedekt is tegen diefstal, dan moet u dus een Beperkt Casco of een Allrisk verzekering afsluiten.

Welke vergoeding geldt na diefstal?
Wordt de volledige auto gestolen en niet binnen 30 dagen teruggevonden, dan hangt de vergoeding af van de onderstaande regelingen:

  • Nieuwwaarde: u ontvangt het bedrag waarmee u een nieuwe versie van dezelfde auto kunt kopen
  • Aanschafwaarde: u ontvangt de eerdere aanschafprijs van de tweedehands auto
  • Dagwaarde: u ontvangt wat de auto nu waard is, ofwel de dagwaarde na afschrijving
  • Vervangingswaarde: u ontvangt een bedrag om een soortgelijke auto aan te schaffen


De leeftijd van uw auto bepaalt grotendeels het soort regeling. Veel verzekeraars hanteren bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling van een jaar, met als mogelijke aanvullende voorwaarde dat u de eerste eigenaar bent. Vraag uw verzekeraar welke regeling voor u van toepassing is.

Heeft u vragen over de dekkingen van de autoverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Autodiefstal 2

Bron: Wegwijs, 30 september 2019

Naar nieuwsoverzicht