Aansprakelijkheid van zelfstandigen

Waar gewerkt wordt, kunnen fouten gemaakt worden. In het ene geval is dat niet zo erg, maar er zijn ook gevallen die (grote) financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer iemand gewond raakt of iets kapot gaat. Bent u als zzp’er aansprakelijk voor die schade, dan moet u die vergoeden. Bij een heel grote schade kan dat het voortbestaan van uw bedrijf in gevaar brengen.

Zo ver hoeft het natuurlijk niet te gaan, want u kunt een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (avb) afsluiten. In de polis is te vinden wat wel en wat niet verzekerd is. Daarnaast is er de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (bav). Deze verzekering dekt de financiële schade die u als dienstverlener veroorzaakt als u een opdracht niet goed uitvoert, of als u verkeerd advies geeft.

HOE WERKT DE AVB?
De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven biedt dekking voor:

  • schade aan personen: iemand anders dan uzelf raakt gewond, of zijn gezondheid wordt aangetast door een fout die u als ondernemer hebt gemaakt. Ook de gevolgschade die de ander daardoor lijdt, is gedekt. Denk aan ziektekosten, gemist inkomen, kosten van vervangend personeel of smartengeld.
  • schade aan zaken van een ander: u bent aansprakelijk omdat door u zaken beschadigd zijn of zelfs vernietigd, vermist of verontreinigd. Ook de gevolgschade die de ander daardoor lijdt, is gedekt. Denk aan het huren van een vervangende auto of bedrijfsruimte.

HOE WERKT DE BAV?
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor:

  • financiële schade: als dienstverlener kan het voorkomen dat u een verkeerd advies geeft, waardoor de opdrachtgever financiële schade lijdt.

Het kan ook zijn dat u diensten verricht en er niet door uw fout schade ontstaat, maar de opdrachtgever alleen financiële schade lijdt. Stel: u maakt software en door een fout in het programma kloppen de offertes die uw opdrachtgever aan zijn klanten stuurt, niet. Daardoor moet hij onder de kostprijs leveren en dat betekent een financiële strop voor hem. Hij wil dat u zijn financiële schade vergoedt. In dat geval verleent de avb geen dekking (uw opdrachtgever is immers niet gewond geraakt en er zijn ook geen zaken beschadigd. Er is alleen sprake van ‘zuivere vermogensschade’). De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (bav) kan dan wel uitkomst bieden. Vooral ondernemers die werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening sluiten deze verzekering af.

BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING
Heeft u een bv en niet een eenmanszaak? Dan loopt u als ‘bestuurder van het vennootschap’ het risico aansprakelijk gesteld te worden wanneer iemand door onbehoorlijk bestuur van u, schade lijdt. Voor deze aansprakelijkheid bestaat de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

EEN JURIDISCH CONFLICT… WAT NU?
De kans dat u als ondernemer in een juridisch conflict terecht komt, is aanwezig. U kunt niet altijd direct zelf beoordelen of er terecht of onterecht een schadevergoeding van u geëist wordt. Uw aansprakelijkheidsverzekering dekt ook de kosten van verweer, als de verzekeraar dat voor u uitvoert of laat uitvoeren. Het kan zo zijn dat de verzekeraar een advocaat moet inschakelen of dat proceskosten moeten worden vergoed.

IS EEN RECHTSBIJSTANDVERZEKERING IETS VOOR MIJ?
Als ondernemer kunt u zelf ook schade lijden door toedoen van een ander. Denk aan een conflict met de verhuurder van een door u gehuurde bedrijfsruimte. Of met de toeleverancier van aan u geleverde goederen of diensten. Misschien komt het voor dat u dan juridisch advies wil inwinnen. Dat kan bij een juridisch adviseur, maar het is ook mogelijk hier een rechtsbijstandverzekering voor af te sluiten. De kosten kunnen namelijk flink oplopen…

Wordt u aansprakelijk gesteld voor een voorval dat niet onder de dekking van een verzekering valt? Dan kunt u zelf proberen verweer te voeren of daarvoor een juridisch adviseur in de arm nemen. Als u een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven hebt, kunt u dus de verzekeraar inschakelen. Sommige verzekeraars hebben zelfs een specifieke rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers.

De premies van rechtsbijstandverzekeringen hoeven niet hoog te zijn. U kunt kiezen uit verschillende varianten. Mogelijk is de basisdekking voor u al voldoende. Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende modules. Of dat nodig is, hangt af van uw bedrijfsvoering en van de producten of diensten die u levert. Onze verzekeringsadviseur kan u hierbij helpen.

Wilt u weten welke verzekeringen passen bij uw situatie? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Aansprakelijkheidsverzekering zzp

Bron: Verbond van Verzekeraars

Naar nieuwsoverzicht