Koffer beschadigd? Verlaat de bagagehal niet zonder PIR

Alles gaat goed tijdens uw vlucht, maar dan komt uw koffer beschadigd op de luchthaven van uw bestemming aan. Zorg dat u meteen een PIR in handen krijgt.

De bouwvak is deze week begonnen en Schiphol heeft te maken met topdrukte.. Dit betekent langere wachttijden op de luchthaven. Maar niet alleen de wachttijd bij inchecken of douane kan problemen opleveren voor u als reiziger. Wat als uw koffer op de luchthaven van uw bestemming beschadigd van de bagageband komt?

Voor degene die de bagage afhandelt op de luchthaven is uw koffer slechts een van de vele. Raakt uw koffer tijdens het transport tussen luchthavens beschadigd? Verlaat dan nooit de bagagehal zonder een zogeheten Property Irregularity Rapport (PIR). Daarmee bewijst u dat uw koffer tijdens de vlucht beschadigd is, en niet op een later moment.

Hoe komt u aan een PIR?

Een PIR haalt u bij de balie in de bagagehal van de luchthaven waar u geland bent. Elk vliegveld heeft zo’n balie. Een vertegenwoordiger van de luchthaven stelt een PIR voor u op. Op het formulier staat op welke plekken uw koffer beschadigd is, zoals een afgebroken wieltje of handvat. U laat met de bagagesticker op uw vliegticket of paspoort zien dat de koffer op uw naam staat. Controleer daarom bij het inchecken op Schiphol of uw naam goed op de sticker staat.

Geen PIR? Geen vergoeding

Wacht nooit met u te melden bij de balie. Bent u eenmaal de bagagehal uit, dan kunt u er niet meer voor terug. En zonder PIR krijgt u van uw reisverzekering geen vergoeding voor uw beschadigde koffer of de noodzakelijke spullen bij vertraagde reisbagage. Uw verzekeraar heeft het rapport op zijn beurt nodig om de schade te verhalen op de luchtvaartmaatschappij.

Schade claimen bij uw reisverzekering

Het formulier heeft u dus nodig om de schade te claimen op uw reisverzekering. Het rapport dient wel op tijd binnen te zijn bij uw verzekeraar. Dat vind u terug in de voorwaarden van uw verzekering, net als hoe hoog de vergoeding is.

Heeft u geen reisverzekering? U kunt uw claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij of bij de reisorganisatie waar u een pakketreis hebt geboekt. De vergoeding kan lager uitvallen dan bij een claim bij de reisverzekering.

Koffer vertraagd?

Het kan ook gebeuren dat u op uw plaats van bestemming bent en uw koffer helemaal niet van de bagageband rolt. Ook dan vraagt u in de bagagehal meteen een PIR aan. Zodra uw koffer wel op de  luchthaven aankomt, bent u dankzij het rapport terug te vinden.

Uw PIR is bovendien het bewijs dat uw bagage te laat aankwam. Daarom kunt u met een PIR de kosten van uw meest noodzakelijke aankopen bij uw reisverzekering claimen. Let wel: dat geldt alleen op uw vakantiebestemming. Bij terugkomst in Nederland is die dekking niet geldig.

Controleer bij aankomst meteen uw koffer op beschadigingen. Meld u bij schade direct bij de balie in de bagagehal voor het opmaken van een PIR. Lever op tijd het formulier bij uw reisverzekeraar in.

Heeft u vragen over uw reisverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl. Wilt u een schade melden op de reisverzekering? Dan kunt u contact opnemen via schade@kralwesten.nl.

Beschadigde koffer

Bron: Wegwijs

Naar nieuwsoverzicht