Geld achter de hand, bereken uw persoonlijke buffer

Ook al gaat het goed met de economie en is de werkloosheid gedaald, toch is een op de zeven Nederlanders niet in staat om 2.000 euro op te brengen in het geval van een financiële noodzaak. Dat komt naar voren in nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Dit betekent dat hoewel we bekend staan als een spaarzaam volkje, ongeveer een miljoen Nederlandse gezinnen zich in een financieel kwetsbare positie bevinden. Huurders, alleenstaanden met kinderen, en personen die rood staan op betaalrekeningen zijn aanzienlijk vaker financieel kwetsbaar. Zij hebben vaak onvoldoende geld achter de hand om onverwachte noodzakelijke uitgaven direct te kunnen betalen.

Snel aan geld komen

Aan de deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd hoe ze aan geld komen in geval van een financiële tegenvaller. Een overgrote meerderheid zegt een betaal- of spaarrekening aan te kunnen spreken. Een op de zes geeft aan een beroep te doen op familie en vrienden. De derde meest genoemde optie is het gebruik van een credit card. Andere manieren zijn: het aangaan van leningen, meer gaan werken of bezittingen verkopen.

Persoonlijke buffer

Bent u gewapend tegen een financiële tegenvaller? Het Nibud heeft een tool om een persoonlijke buffer te berekenen. Voor een alleenstaande zonder kinderen in een huurwoning komt het Nibud-advies al snel neer op een financiële buffer van minimaal enkele duizenden euro. Het zal geen verrassing zijn dat voor bijvoorbeeld woningeigenaren, autobezitters of huishoudens met kinderen hogere bedragen worden geadviseerd.

Salarisstrookje en eventuele toeslagen bij de hand? Bereken hier uw eigen persoonlijke buffer. Is het precies genoeg of te weinig? Misschien komt u er achter dat je teveel geld achter de hand houdt. Goed om te weten.

persoonlijke buffer

Bron: Finfin van Adfiz

Naar nieuwsoverzicht