Bedrijfsauto aantrekkelijk voor dieven

Uit onderzoek van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat in het eerste kwartaal van 2020 de diefstal van lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3.500 kilo) met maar liefst 40% gestegen is. Adviseur van het LIV André Bouwman constateert: “Corona houdt de criminelen in ieder geval niet tegen.”

In de eerste drie maanden van 2020 zijn er 460 bestelbussen verdwenen. In dezelfde periode vorig jaar waren dit 328. Ook de diefstal van zware bedrijfsvoertuigen is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Bedroeg het aantal gestolen zware bedrijfsvoertuigen in het eerste kwartaal vorig jaar nog 10, dit jaar staat de teller al op 20. “Het grote verschil zit ‘m in de terugvindpercentages. Van de zware vrachtwagen wordt 65% teruggevonden.”, aldus Bouwman. Het blijkt de dieven bij zware bedrijfsvoertuigen vooral om de lading te gaan. De auto zelf vinden ze niet zo interessant.

Onderdelen als motief
Dit ligt bij lichte bedrijfswagens anders. Deze worden voornamelijk gestolen voor de onderdelen. De beoogde onderdelen worden uit het voertuig verwijderd en gelijk doorgestuurd naar het Oostblok. Vanaf daar gaan de onderdelen naar Afrika of het Midden-Oosten. Het tempo waarin dit gebeurt, ligt erg hoog. Dit vertaalt zich terug in het terugvindpercentage. Van de 460 gestolen busjes zijn er slechts 141 retour gekomen. Dat betekent dat van maar liefst 70% geen spoor teruggevonden wordt.

Voorkomen is beter dan genezen
Uit deze cijfers blijkt hoe groot de noodzaak van preventie is. Het onderzoek toont aan dat van alle gestolen voertuigen 65% een Mercedes-Benz of een Volkswagen was. Het advies voor zowel fabrikanten als de eigenaren is volgens Bouwman dan ook ‘heel simpel’, zorg voor voldoende preventie. Informeer welke beveiligingsmaatregelen door de fabrikant ingebouwd zijn en breid deze eventueel zelf uit. Bouwman: “Een goed alarmsysteem en een bescherming van de laadruimte wegen echt op tegen het risico van diefstal. De handel in onderdelen neemt toe en jammer genoeg houdt het coronavirus de criminelen niet tegen.”

Door de coronacrisis worden veel bedrijven al hard getroffen. Met name zzp’ers. Diefstal van wat misschien uw enige vervoersmiddel is en waar een groot gedeelte van uw inventaris in opgeslagen ligt, is een risico wat veel ondernemers zich op dit moment niet kunnen permitteren.

Heeft u vragen over zakelijke (bestel)autoverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

diefstal bus

Bron: Verbond van Verzekeraars

Naar nieuwsoverzicht