Reizen naar het buitenland? Hier moet u rekening mee houden.

Het kabinet heeft in een persconferentie aangekondigd dat reizen naar het buitenland vanaf 15 juni waarschijnlijk weer mogelijk is. Het betreft 12 Europese landen en de voormalige Nederlandse Antillen, waarvan het reisadvies wijzigt van oranje naar geel. Dat betekent dat er in deze gebieden veiligheidsrisico’s zijn die mogelijk kunnen afwijken van de situatie in Nederland. In dit artikel leest u wat dit betekent voor uw reisverzekering.

Reizen naar een gebied met een geel reisadvies

  • Wanneer u naar een gebied reist met een geel reisadvies, dan biedt uw reisverzekering dekking voor de risico’s waarvoor u normaal gesproken ook verzekerd bent;
  • Mocht u besmet raken met het coronavirus in een land met een geel reisadvies, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw alarmcentrale. Die helpt u verder.

Reizen naar een gebied met een oranje/rood reisadvies

  • Wanneer u naar een gebied reist met een oranje of rood reisadvies, dan bent u mogelijk niet verzekerd;
  • Er zijn reisverzekeraars die in zo’n geval helemaal geen dekking bieden, maar er zijn ook reisverzekeraars die alleen dekking bieden voor risico’s die niet met corona te maken hebben. Wordt bijvoorbeeld uw fotocamera op vakantie gestolen? Dan is er bij sommige verzekeraars dus nog wel gewoon dekking.
  • Neem bij twijfel altijd vooraf contact op met uw reisverzekeraar of uw verzekeringsadviseur.

Wijziging code tijdens verblijf
Mocht het reisadvies van een land tijdens uw verblijf daar, van geel naar oranje wijzigen, dan moet u met eigen vervoer of dat van de reisorganisatie terugkeren. Een grootschalige repatriëringsactie als project ‘bijzondere bijstand buitenland’ gaan het Verbond van Verzekeraars, de ANVR, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, alarmcentrales en luchtvaartorganisaties niet herhalen. Reizigers moeten er nu goed rekening mee houden: wijzigt het reisadvies naar oranje? Dan moet ik mijn eigen vervoer regelen. Eventueel langer verblijf is soms wel verzekerd.

Annuleringsverzekering
Op het moment zijn er geen verzekeraars bekend die annuleringsverzekeringen voor consumenten aanbieden die dekking bieden als u wilt annuleren ten gevolge van corona. U moet er dus zeker van zijn dat u de reis gaat maken op het moment van boeken. Annulering wegens bijvoorbeeld het overlijden van een familielid als gevolg van een ongeval blijft wel gewoon verzekerd op de annuleringsverzekering.

Heeft u vragen over de dekking van uw reisverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Reisverzekering

Bron: Verbond van Verzekeraars

Naar nieuwsoverzicht