Pelletkachel installeren? Wij geven u enkele tips

De laatste jaren zijn we ons steeds bewuster geworden van het belang van het verduurzamen van de eigen woning. Niet alleen proberen we hiermee onze impact op het milieu te reduceren, het scheelt op termijn ook in de portemonnee. Vooral zonnepanelen is een veel gekozen manier van het nemen van energiebesparende maatregelen. Maar de laatste tijd is er nog een andere methode in opmars, namelijk de pelletkachel.

De pelletkachel oogt als een gewone houtkachel. Echter wordt hij gestookt op korrels van geperst houtzaagsel. Een geautomatiseerd systeem zorgt ervoor dat er een gelijkmatige toevoer van pellets ontstaat die zo optimaal mogelijk verbrand worden. Ter vergelijking; een pelletkachel gebruikt zo’n 82% van de energie uit hout voor verwarming, terwijl een open haard hier slechts 10% uit haalt. De pelletkachel is een mooie oplossing wanneer u een ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer, extra wilt verwarmen.   

Tips voor optimaal gebruik

Net als bij zonnepanelen is het bij een pelletkachel belangrijk dat u deze laat installeren door een erkend installatiebedrijf. Daarnaast willen wij u nog graag enkele tips geven om optimaal gebruik te kunnen maken van uw pelletkachel.

  1. Koop een pelletkachel die voldoet aan de normen. Op RVO.nl vindt u een lijst van goedgekeurde merken en types.
  2. Koop een pelletkachel met een zo laag mogelijk ‘minimaal vermogen’. Dit voorkomt dat de kachel onnodig uit- en aanslaat en blijft hij op een lage stand branden.
  3. Laat de pelletkachel door een erkend installatiebedrijf installeren.
  4. Zorg dat het rookkanaal boven de nok van het dak uit komt. Tot een hoogte van 5 meter kan een buis met een doorsnede van 80 millimeter gebruikt worden. Is het rookkanaal langer dan 5 meter dan kan er beter een buis met een doorsnede van 100 millimeter gebruikt worden.
  5. Laat de pelletkachel jaarlijks schoonmaken en afstellen.
  6. Koop pellets met in ieder geval het ENplus A1-keurmerk. Dit keurmerk waarborgt de kwaliteit en dat is nodig voor een optimale verbranding. Daarnaast kunnen pellets voorzien zijn van het Better Biomasslabel. Dit keurmerk waarborgt de duurzaamheid van de pellets.

Pelletkachel en uw verzekeringen

Een pelletkachel brengt een extra brandrisico met zich mee. Verzekeraars verwachten daarom dat u aan enkele voorwaarden voldoet, om het risico op brand zo klein mogelijk te maken. Zo moet het rookkanaal door een erkend bedrijf volgens de wettelijke voorschriften geïnstalleerd worden. Daarnaast dient u jaarlijks een erkend schoorsteenveger in te schakelen om het rookkanaal te laten reinigen. Voldoet u niet aan deze voorwaarden en ontstaat hierdoor brand? Dan kan de verzekeraar er voor kiezen de schade niet (geheel) te vergoeden.

Heeft u vragen over de dekking van uw woonhuisverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Pelletkachel

Naar nieuwsoverzicht