Wel of geen aanvullende zorgverzekering?

U hebt nog een maand om te beslissen of u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar of uw huidige zorgverzekering wilt voortzetten of aanpassen. Denk daarbij ook goed na over de aanvullende zorgverzekering: heeft u die wel of niet nodig?

Een aanvullende zorgverzekering sluit u af als u zorg vergoed wilt krijgen die niet binnen de verplichte basisverzekering valt. Het gaat dan vaak om kosten voor een bril of contactlenzen, alternatieve zorg, fysiotherapie, uitgebreidere buitenlanddekking, enzovoort. Ook vergoedt een aanvullende verzekering soms de eigen bijdrage die u bijvoorbeeld betaalt voor kraamzorg.

Tandarts

Soms is in een van de aanvullende pakketten die een zorgverzekeraar aanbiedt, ook al de tandartsverzekering opgenomen. Maar bij de meeste verzekeraars sluit u een aanvullende tandartsverzekering apart af. Dat betekent dat u bovenop de basisverzekering soms twee aanvullende verzekeringen sluit. Al met al betaalt u dan een hogere maandpremie.

Verwachte zorgkosten

Een aanvullende (tandarts)verzekering loont vaak alleen als de extra premie die u betaalt, lager is dan de zorgkosten die u in het komende jaar verwacht te maken. Bent u iemand die veel sport en regelmatig fysiotherapie nodig heeft? Kijk dan eens wat een behandeling kost en of dat opweegt tegen de premie van een aanvullende verzekering. Datzelfde geldt voor de tandartsverzekering. Heeft u een goed gebit en naast de halfjaarlijkse controle misschien hooguit eens wat kosten voor tandsteen of een foto, dan loont een tandartsverzekering zelden. U kunt ook aan uw tandarts vragen of u rekening moet houden met extra kosten het komende jaar. Besef echter wel dat niet alles te voorzien is en u zonder verzekering een tegenslag zelf moet kunnen dragen. Heeft u daarvoor een buffer?

Maximale vergoeding

Houd er bij uw afweging rekening mee dat aanvullende verzekeringen vaak niet alle kosten vergoeden. Het aantal behandelingen of vergoedingen is vaak gemaximeerd en ook gelden er regelmatig uitsluitingen, bijvoorbeeld voor specialistische tandartsbehandelingen. Informeer u hier goed over.

Tips

  1. Sluit u geen aanvullende verzekeringen af, zet de premie die u daarmee bespaart apart. Van dat potje kunt u dan uw tandartsrekening en eventuele fysiotherapie betalen.
  2. De inhoud van aanvullende pakketten verschilt per verzekeraar. U moet dus per verzekeraar opnieuw het sommetje maken van te betalen premie/verwachte zorgkosten.
  3. Check bij een vakantie altijd hoe het zit met uw dekking voor medische kosten in het buitenland. Aanvullende verzekeringen bieden vaak extra dekking voor deze kosten, maar u kunt er ook een reisverzekering voor afsluiten.

Wilt u een vergelijking maken van zorgverzekeringen van verschillende verzekeraars? Klik dan hier om de zorgvergelijker op onze website te bezoeken. Heeft u vragen over u zorgverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Aanvullende zorgverzekering

Bron: Finfin van Adfiz – 1 december 2020

Naar nieuwsoverzicht