Dieven richten pijlen op landbouwsector

Dieven hebben het al een tijdje voorzien op de landbouwsector. Niet zo gek, omdat de ingebouwde gps-apparatuur peperduur is en daarom een geliefd doelwit. Tel daarbij op dat de meeste landbouwbedrijven grote terreinen hebben die vaak in een buitengebied liggen, waardoor dieven verwachten gemakkelijk hun slag te kunnen slaan.

Sinds een jaar of vijf heeft het dievengilde het voorzien op gps-apparatuur. Het blijken vooral georganiseerde criminele bendes te zijn, die geweld niet schuwen. Tractoren worden deels vernield om de apparatuur te bemachtigen. Ook zijn ze vaak goed op de hoogte van de activiteiten van een bedrijf en de apparatuur dat nodig is om die activiteiten uit te voeren. Ze weten daarom ook precies waar ze naar op zoek zijn.

Verzekering

Of dergelijke schades verzekerd zijn, hangt af van de afgesloten dekking. Ten eerste zijn later ingebouwde systemen niet bij het verzekerd bedrag van de tractorverzekering inbegrepen. Dit betekent dat u het gps-systeem als accessoire op de polis dient mee te laten verzekeren. Voor tractoren waarbij het systeem al in de fabriek ingebouwd is, geldt dat het gps-systeem wel in het verzekerd bedrag van de tractor is meegenomen.

Verder zullen dieven in veel gevallen in moeten breken in bijvoorbeeld een loods, om bij de tractoren te kunnen komen. Ook hiervoor geldt, afhankelijk van de gekozen dekking, is de inbraakschade wel of niet verzekerd. Heeft u een brand/storm-dekking, dan is inbraakschade niet gedekt. Bij een uitgebreide gevaren-dekking, dan is inbraakschade wél meeverzekerd. Controleer daarom goed bij uw verzekeraar welke dekking u voor uw gebouwenverzekering heeft afgesloten.

Voorkomen beter dan genezen

Toch is voorkomen altijd beter dan genezen. En daarom geven wij u nog een vijftal tips mee, om diefstal helpen te voorkomen:

  1. Laat systemen niet onbeheerd achter in het land, bijvoorbeeld tijdens beregenen.
  2. Noteer altijd alle serienummers en maak eventueel foto’s van de schermen.
  3. Check je verzekeringspolis en vergeet nieuwe systemen niet aan te melden.
  4. Zorg voor goed afgesloten schuren en eventueel videobewaking en een alarmsysteem.
  5. Apart opslaan is goed, maar maakt het geen trekpleister voor dieven.


Heeft u vragen over uw tractorverzekering? Of wilt u uw gps-systeem meeverzekeren? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.   

Tractor

Naar nieuwsoverzicht