Huis verbouwd? Controleer uw woonhuisverzekering!

Veel Nederlanders beschouwden de eerste lockdown als hét moment om klussen in huis aan te pakken, die anders door tijdgebrek zouden zijn blijven liggen. En waar de een het tuinhuis van een verse laag verf voorzag, pakte de ander het rigoureuzer aan door de badkamer te verbouwen.

Kluskriebels

Toen in maart 2020 Nederland in intelligente lockdown ging, kwam het dagelijks leven voor veel mensen stil te liggen. Om de tijd toch een beetje nuttig te besteden, besloten veel Nederlanders de handen uit de mouwen te steken en het huis en de tuin aan te pakken. Tijdgebrek was immers geen bepalende factor meer.

Wekenlang waren, net als het toiletpapier, de verfkwasten en het tuinhout niet aan te slepen. En hoewel in sommige huizen alleen het normale onderhoud uitgevoerd werd, heeft ook een groot gedeelte substantiële verbeteringen aangebracht.

Past het verzekerd bedrag nog?

Uit een onderzoek van Pricewise in samenwerking met Panel Inzicht blijkt, dat in de afgelopen drie jaar, driekwart van de Nederlanders zijn of haar huis of tuin verbouwd heeft. Van die verbouwingen hebben 74% plaatsgevonden tijdens de coronacrisis. Het gevolg hiervan was dat slechts bij 33% van de woningen de woonhuisverzekering na de verbouwing nog passend was bij de woning. Met andere woorden; twee-derde van de verbouwde woningen zijn door de verbouwing onderverzekerd geworden.

Gevolgen

Het gevolg van een woning die onderverzekerd is, doet zich pas voor als er schade is. Onderstaand voorbeeld laat dit zien.

Gerard heeft een prachtige twee-onder-een-kap in hartje Ter Apel. De verzekeringsadviseur heeft vastgesteld dat de woning van Gerard verzekerd dient te worden voor €200.000,-. Door de lockdown heeft Gerard extra tijd om handen en hij besluit zijn woning eens flink te verbouwen. Een nieuwe dakkapel, de badkamer moderniseren en zonnepanelen staan op de planning. Daar heeft hij de afgelopen jaren flink voor gespaard. Na de verbouwing blijkt de waarde van de woning €250.000,- te zijn. Gerard vergeet de verbouwing echter aan zijn verzekeraar door te geven.

Dan slaat helaas het noodlot toe. Door brand ontstaat er een schade aan de woning voor een bedrag van €100.000,-. De schade-expert stelt echter ook vast dat de waarde van de woning voor de schade €50.000,- te laag was. Omdat de verzekerde waarde van de woning 20% te laag was, wordt dit doorgerekend in de schade-uitkering. Gerard krijgt nu nog maar (€200.000,- / €250.000,-) x €100.000,- = €80.000,- uitgekeerd. De overige €20.000,- zal hij uit eigen portemonnee moeten betalen.

Geef uw verbouwing door

Dus heeft u onlangs uw woning verbouwd, geef dit dan door aan uw verzekeraar zij kunnen het verzekerd bedrag van de woonhuisverzekering aanpassen als dat nodig is. Hiermee voorkomt u dat u bij schade niet de volledige schade vergoed krijgt.

Heeft u vragen over uw woonhuisverzekering of wilt u een verbouwing doorgeven? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Bouwvakker

Naar nieuwsoverzicht