Reizen naar het buitenland: ga goed voorbereid op weg!

Door het coronavirus verloopt reizen naar het buitenland dit jaar anders dan gebruikelijk. Omdat de landen om ons heen verschillende maatregelen nemen om het virus te bestrijden, is het belangrijk van tevoren goed uit te zoeken wat er op uw vakantiebestemming van u verwacht wordt. In dit artikel geven wij u een overzicht van zaken die u van tevoren dient te regelen.

Reisadvies

Om vervelende verrassingen op reis te voorkomen, is het belangrijk om van tevoren te controleren welk reisadvies er voor uw beoogde vakantiebestemming gegeven wordt. Er kunnen vier soorten reisadviezen voor een land of gebied afgegeven worden, namelijk: groen, geel, oranje en rood. Heeft een land een groen reisadvies, dan zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Dit betekent dat u geen negatieve coronatestuitslag hoeft te kunnen laten zien en dat u niet in quarantaine hoeft.

Heeft een land of gebied als kleurcode geel, dan betekent dat dat er veiligheidsrisico’s zijn die anders zijn dan wat u in Nederland gewend bent. Bij terugkeer naar Nederland hoeft u in dit geval ook geen negatieve testuitslag te kunnen laten zien en u hoeft niet in quarantaine.

Reist u naar een land of gebied met een oranje reisadvies, dan betekent dit dat er ernstige veiligheidsrisico’s zijn of dat er een inreisverbod geldt voor Nederlandse reizigers. Bij een oranje reisadvies wordt geadviseerd om alleen naar het land of gebeid te reizen als dat echt noodzakelijk is. Een vakantiereis is niet noodzakelijk. Afhankelijk van het reisadvies moet u bij terugkeer een negatieve testuitslag kunnen overleggen of moet u in quarantaine.

Ten slotte kan een land of gebied een rood reisadvies hebben. Reis dan niet naar dit land of gebied. Doet u dit toch, dan kunt u te maken krijgen met zeer ernstige veiligheidsrisico’s die mogelijk levensbedreigend zijn. Heeft het land of gebied een rood reisadvies naar aanleiding van het coronavirus en reist u er toch naartoe, dan kan de Nederlandse overheid u ook net terughalen naar Nederland. Op de website nederlandwereldwijd.nl kunt u controleren welk reisadvies er voor uw vakantiebestemming gegeven wordt. Ook regels met betrekking tot testen en quarantaine zijn per land of gebied in het reisadvies opgenomen. Klik hier om de website te bezoeken.

Coronabewijs

In bovenstaande link kunt u ook controleren welk beleid uw vakantiebestemming heeft omtrent het coronabewijs. U kunt aan de hand van drie bewijzen aantonen dat u een land binnen mag komen, namelijk:

 • Vaccinatiebewijs
  U kunt aantonen dat u volledig gevaccineerd bent, of één prik heeft gehad als dat voor uw reisbestemming voldoende is. Het vaccin is door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) goedgekeurd.
 • Herstelbewijs
  U heeft een bewijs dat u minder dan zes maanden geleden hersteld bent van corona.
 • Testbewijs
  U kunt een negatieve PCR(NAAT)test of antigeen(snel)-test overleggen. Welke van de twee testen u nodig hebt, hangt af van uw reisbestemming en verovermiddel.  In juli en augustus kunt u een gratis coronatest laten doen voor uw reis. Klik hier voor meer informatie over de gratis test voor reizigers.

Om uw coronabewijs te kunnen tonen, kunt u gebruik maken van de CoronaCheck-app. Voor het vaccinatiebewijs geldt wel dat u het RIVM toestemming moet geven om uw gegevens te delen. U kunt inloggen met uw DigiD om uw coronabewijs in de app te uploaden. Heeft u geen smartphone of wilt u uw coronabewijs liever op papier? Dan kunt u het coronabewijs voor uzelf of uw kinderen printen via de website CoronaCheck.nl. Klik hier om naar het portal te gaan.

Coronatest in het buitenland

Wanneer u vanuit een hoogrisicoland naar Nederland reist, dan heeft u in veel gevallen een negatieve uitslag van een NAAT(PCR)-test en soms ook een sneltest nodig. Houdt er wel rekening mee dat een coronatest in het buitenland geld kan kosten. Via de website netherlandsworldwide.nl kunt u uitzoeken waar een PCR- en sneltestlocatie in de buurt van uw vakantiebestemming is.  Klik hier om de website te bezoeken.

Terugreizen naar Nederland

Of u bij het terugreizen naar Nederland een negatieve testuitslag moet laten zien, is van een aantal factoren afhankelijk. U moet een negatieve testuitslag kunnen laten zien als:

 • U terugreist uit een zeer hoogrisicogebied (oranje of hoger);
 • U geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft. Reizigers uit een zeer hoogrisicogebied hebben een test- en quarantaineplicht, ook als zij een vaccinatie- of herstelbewijs hebben.

Reist u van buiten de EU terug naar Nederland, dan mag u alleen terugreizen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • U reist vanuit een veilig land (kleurcode groen of geel);
 • U bent volledig gevaccineerd, heeft een vaccinatiebewijs en komst niet uit een land of gebied dat is aangewezen als zeer hoogrisicogebied vanwege een zorgwekkende virusvariant;
 • U valt onder een uitzondering voor het EU-inreisverbod. Meer informatie over uitzonderingen op het inreisverbod vindt u hier.

Voldoet u niet aan een van deze voorwaarden, dan geldt er voor u een Europees inreisverbod.

Aan vakantie vieren in het buitenland zitten op het moment dus wel enkele haken en ogen. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan en zoek van tevoren goed uit wat er in het land of gebied van uw vakantiebestemming van u verwacht wordt.

Heeft u vragen over de dekking van reisverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

reisverzekering corona

Naar nieuwsoverzicht