Vuistregels: Check, Plan en Spaar

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft afgelopen maandag 7 november drie vuistregels geïntroduceerd om te voorkomen dat mensen in financiële problemen raken. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de huishoudens in Nederland moeite heeft met rondkomen en dat 40% van de huishoudens achterloopt met betalingen. Zelfs één op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige betalingsachterstanden dat er sprake is van betalingsproblemen. De vuistregels zijn geïntroduceerd om financieel gezond te worden en te blijven.

Check
Om goed overzicht te kunnen houden over uw financiële situatie, heeft het Nibud als eerste vuistregel gesteld uw saldo wekelijks te checken. Daarnaast wordt aanbevolen om ook de uitgaven wekelijks te checken. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een geordende administratie minder snel in financiële problemen raken.

Plan
De tweede vuistregel die het Nibud introduceert is het jaarlijks maken van een financiële planning. Met deze planning kunt u overzicht creëren in de uitgaven die u kunt verwachten. Hierbij kunt u denken aan het plannen van grote uitgaven, zoals het jaarlijks onderhoud van de auto.

Spaar
Ten slotte heeft het Nibud als derde vuistregel geïntroduceerd, het sparen van 10% van uw inkomen. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de mensen met betalingsproblemen minder dan €1.000,- spaargeld hebben. Van de mensen zonder betalingsproblemen heeft 30% dit. Door te sparen creëert u een buffer om onverwacht hoge kosten op te vangen.

Wilt u graag weten of u nog kunt besparen op uw verzekeringen? Via verzekeringen@kralwesten.nl kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen.

financieel gezond

Naar nieuwsoverzicht