Hypotheek en huis: de wijzigingen in 2022

De verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek, subsidie voor verduurzaming en wijzigingen rond private lease en uw hypotheek. Enkele voorbeelden van zaken die in 2022 wijzigen rond uw huis en hypotheek. Wat kunt u nog meer verwachten?

Ieder jaar verandert het nodige op het gebied van huis en hypotheek. Voor 2022 is dat niet anders. Denk hierbij aan de verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek, wijzigingen rond private lease en subsidie voor verduurzaming. We geven een overzicht van de meest relevante wijzigingen voor u als huiseigenaar of starter.

Beperking hypotheekrenteaftrek

Al een aantal jaar wordt de hypotheekrenteaftrek - en alle andere aftrekbare kosten van de eigen woning in de hoogste belastingschijf - afgebouwd. In 2022 is in de hoogste schijf het aftrekbare tarief nog 40%. In 2023 bereikt de afbouw zijn eindpunt, met een aftrektarief van 37,05. De kans bestaat overigens dat de hypotheekrenteaftrek nog verder wordt beperkt, al ligt dat politiek gevoelig.

Subsidie voor verduurzaming

Wilt u in 2022 uw woning verduurzamen? Vergeet dan niet dat er twee verschillende subsidiepotjes beschikbaar zijn vanaf 2022 tot 2024. Voor de aanschaf van hybride warmtepompen is er een subsidiepot met €288 miljoen beschikbaar. Voor isolatie is de pot gevuld met €514 miljoen euro. Vaak is snelheid nodig omdat de subsidie snel vergeven is.

Daling eigenwoningforfait

De Belastingdienst ziet uw eigen woning als vermogen. Om deze reden betaalt u over de waarde van uw woning belasting in de vorm van het eigenwoningforfait (EWF). Het tarief van het EWF daalt voor woningen tot €1.110.000 naar 0,45%. In 2021 was dit nog 0,5%. Door dit lagere tarief hoeft u minder belasting over de woning te betalen. Het voordeel valt in de praktijk tegen. Het bedrag dat u aan EWF betaalt, is namelijk afhankelijk van de WOZ-waarde van uw woning. Deze waarde zit in de lift, waardoor het forfait over een hoger bedrag wordt berekend.

Afbouw wet Hillen

Huiseigenaren met een lage eigenwoningschuld gaan de komende jaren steeds meer eigenwoningforfait betalen. Wanneer u na renteaftrek nog steeds EWF over houdt, zorgt de wet Hillen ervoor dat u dit niet hoeft op te tellen bij uw inkomen. Sinds 2019 wordt deze wet jaarlijks met 3,33 procent afgebouwd. In 2022 kunt u nog maar 86,68 % aftrekken.

Volledig private lease bedrag geregistreerd in BKR

Wanneer u een private leaseauto heeft, wordt 65% van het bedrag geregistreerd in het BKR-register. De overige 35% wordt gezien als servicekosten. Die worden niet geregistreerd. Vanaf 1 april 2022 wijzigt dit en wordt het hele leasebedrag ingeschreven. Het gevolg is dat u minder kunt lenen.

Overdrachtsbelasting bij onvoorziene omstandigheden

Het kan voorkomen dat u een woning wilt kopen voor eigen gebruik, maar u hier later door omstandigheden toch van af wilt zien. In dat geval betaalt u geen twee procent overdrachtsbelasting maar acht. Moet u deze keus maken door bijvoorbeeld het overlijden van uw partner of een scheiding? In die situaties houdt de fiscus onder voorwaarden toch de oorspronkelijke twee procent aan, in plaats van het hogere tarief.

Hogere grens Nationale Hypotheek Garantie

De NHG-grens wordt in 2022 verhoogd naar €355.000. Voor woningen met een marktwaarde tot dit bedrag kunt u een NHG-hypotheek afsluiten. Met deze garantie heeft u een vangnet achter de rug als u uw hypotheek niet meer kunt betalen door onvoorziene omstandigheden. Denk aan een scheiding, overlijden of onverwacht ontslag. Daarnaast hoeft u bij uw hypotheekaanvraag minder papieren aan te leveren als u lang geleden gescheiden bent.

Voorkomen onbedoelde beperking hypotheekrenteaftrek

De eigenwoningregeling wordt per 1 januari 2022 aangepast om onbedoelde beperking van hypotheekrenteaftrek te voorkomen. De eigenwoningregeling wordt aangepast op het gebied van eigenwoningreserve, de aflossingsstand en de eigenwoningschuld. Onder andere relevant voor stellen die niet in algehele gemeenschap van goederen getrouwd zijn. De nieuwe regeling houdt ook rekening met overlijden. Zo krijgen partners niet automatisch de eigenwoningreserve, aflossingsstand of eigenwoningschuld van de overleden partner. Meer hierover leest u op de site van de Rijksoverheid.

Hypotheek en huis - de wijzigingen in 2022

Bron: Wegwijs – 6 december 2021

Naar nieuwsoverzicht