Waar moet u op letten bij een e-bike verzekering?

Het weer lijkt de komende weken enorm op te knappen ten opzichte van de afgelopen, druilerige maanden. Voor veel Nederlanders reden om er weer lekker met de (elektrische) fiets op uit te trekken. In Nederland worden zo’n 500.000 fietsen per jaar gestolen. Lang niet iedereen doet aangifte. De waarde van de gestolen fietsen neemt echter flink toe, als gevolg van de opmars van de e-bike.

Veruit de meeste aangiften van e-bikes gaan over diefstal ‘gewoon’ op straat. Maar er werd in 2021 ook bijna 2.000 keer aangifte gedaan van diefstal uit woningen, (garage-)boxen, schuren, kantoorpanden en andere gebouwen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) die aanraadt om de fiets ook op deze plekken met twee sloten op slot te zetten en vast te maken aan grond of muur.

Verzekeren

Het verzekeren van een elektrische fiets kan, afhankelijk van de waarde en de manier waarop u de fiets gebruikt, verstandig zijn. Verzekeraars rekenen voor een elektrische (stads)fiets 20 procent minder premie dan voor een niet-elektrische variant, blijkt uit onderzoek van MoneyView. Ook wordt er vaak korting gegeven wanneer een fiets beschikt over een tracking systeem.

Een verklaring voor de lagere premie kan zijn dat e-bikes (nu nog) meer dan stadsfietsen worden gebruikt voor recreatief fietsen en minder voor “de boodschappen”. Waar stadsfietsen vaker worden geparkeerd bij diefstalgevoelige plekken als stations en winkelcentra is dat bij elektrische fietsen (nog) minder het geval. Dit beeld zal naar verwachting gaan veranderen, voorspelt MoneyView, door de komst van goedkopere e-bikes en de toename van het gebruik, ook onder jongere fietsers.

Wat is gedekt?

Bij de meeste verzekeraars is schade en diefstal gedekt. Let daarbij op of ook accessoires zoals fietszitjes zijn meeverzekerd. Ook kunt u vaak pechhulp meeverzekeren. Stel dat u iemand anders schade toebrengt, dan is dat gedekt op uw gewone aansprakelijkheidsverzekering. Houd er rekening mee dat een speed pedelec, anders dan een e-bike, gezien wordt als een bromfiets waarvoor een WA-verzekering verplicht is. Wordt uw fiets uit een dichte schuur gestolen, dan bestaat er vaak ook dekking op de inboedelverzekering. Heeft u zowel een fiets- als een inboedelverzekering, kijk dan welke voorwaarden u de beste schadevergoeding opleveren.

Twee sleutels

Verzekeraars eisen wel dat de fiets op slot wordt gezet met een goedgekeurd (elektronisch) slot. En bij diefstal van de fiets moet u als eigenaar twee originele sleutels kunnen laten zien. Uit een klachtzaak bij klachteninstituut Kifid blijkt dat de verzekeraar er niet mee akkoord gaat dat een eigenaar één van de twee sleutels in een fietstas bewaart. Toen de fiets werd gestolen, was ook de reservesleutel weg. Dat betekende geen dekking. In de voorwaarden stond namelijk duidelijk dat de sleutels zorgvuldig bewaard moeten worden.

Heeft u vragen over de fietsverzekering of wilt u graag een offerte ontvangen? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

E-bike verzekering

Bron; Finfin van Adfiz – 15 februari 2022

Naar nieuwsoverzicht