Heeft de oorlog impact op mijn (zakelijke) verzekeringen?

De oorlog in Oekraïne houdt iedereen dagelijks bezig. Het is waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt, maar het conflict heeft ook impact op Nederlandse verzekeraars en hun verzekerden. Een overzicht.

Reizen

Vanzelfsprekend is de kleurcode voor Oekraïne rood: er geldt een negatief reisadvies. Ook voor aan Oekraïne en Rusland grenzende landen zijn aangescherpte reisadviezen uitgegeven. Wie toch afreist, kan zich niet beroepen op de reisverzekering als er iets gebeurt dat te maken heeft met de oorlog. Wanneer u op dit moment liever helemaal niet wil reizen, ook niet naar een ander veilig land in Europa, kunt u geen beroep doen op uw annuleringsverzekering. U kunt natuurlijk wel proberen de reis om te boeken.

Auto

Reist u af naar Oekraïne om bijvoorbeeld familie op te halen, dan geldt dat schade aan uw auto veroorzaakt door de oorlog niet gedekt is. Ook kan de verzekeraar onmogelijk hulp ter plaatse bieden.

Woning

Stel, u neemt vluchtelingen in huis of stelt uw vakantiehuis ter beschikking. Bent u dan verzekerd voor eventuele schade? Raadpleeg daarvoor uw financieel adviseur of verzekeraar. Ook kan het nodig zijn om uw verhuurder of hypotheekverstrekker in te lichten wanneer u vluchtelingen onderdak biedt.

Levensverzekering

Bij levensverzekeringen is de kans aanwezig dat overlijden als gevolg van oorlogshandelingen niet verzekerd is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u in een gebied verblijft met een negatief reisadvies. Voor Nederlandse militairen die op vredes- of humanitaire missie worden uitgezonden, is een speciale regeling van kracht.

Zakelijke verzekeringen

Bent u ondernemer en vraagt u zich af of de oorlog in Oekraïne impact heeft op uw zakelijke verzekeringen? Het antwoord is ja, al ligt het natuurlijk aan uw activiteiten. Voor elke ondernemer geldt dat het belangrijk is om de cyberveiligheid van het bedrijf op orde te brengen.

Cyberverzekering

Cyberverzekeringen richten zich niet specifiek op bedreigingen uit een bepaald land of een bepaalde regio en kennen daardoor in de regel geen specifieke uitsluiting(en). Toch kan oorlog in sommige verzekeringsvoorwaarden wel opgenomen zijn als uitsluiting: schade als gevolg daarvan wordt dan niet vergoed. Uw financieel adviseur kan u hier meer over vertellen.
Voorkomen is beter dan genezen. Op deze pagina vind u tips om zich te wapenen tegen een cyberaanval.

Zakenreizen

Vanzelfsprekend is de kleurcode voor Oekraïne rood: er geldt een negatief reisadvies. Ook voor aan Oekraïne en Rusland grenzende landen zijn aangescherpte reisadviezen uitgegeven. Wie toch afreist, kan zich niet beroepen op de reisverzekering als er iets gebeurt dat te maken heeft met de oorlog. Daarnaast is er vaak geen dekking op de annuleringsverzekering. Wel kunt u contact opnemen met de organisatie waar de (zaken)reis is geboekt.

Goederen

Een aantal goederentransportverzekeringen kent een ‘M3’-clausule. Met die clausule is oorlogs- en stakersrisico meeverzekerd voor goederen aan boord van zeeschepen en luchtvaartuigen, wanneer deze worden overvallen door onder meer een oorlogssituatie. In het geval van Oekraïne is op dit moment geen sprake meer van een onvoorziene situatie. Daarom beëindigen veel verzekeraars deze dekking voor dat gebied.

Krediet

Levert u producten of diensten aan debiteuren gevestigd in de Oekraïne? Dan doet u er goed aan dit risico te heroverwegen en bijvoorbeeld over te gaan op vooruitbetaling. De dekking die kredietverzekeraars bieden aan leveranciers, kan verder worden aangepast. Het gaat dan om de dekking, maar ook om premie en voorwaarden.

Aanwezig in Oekraïne

Heeft u medewerkers in Oekraïne of bent u er zelf als ondernemer, houd er dan rekening mee dat de ziekteverzuimverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering een uitsluiting kennen voor letsel als gevolg van oorlog. Zorg dat u geregistreerd bent bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

Bedrijfsschade

Loopt uw bedrijf inkomsten mis door de situatie? Dat wordt niet gedekt door een reguliere bedrijfsschadeverzekering. Zo’n verzekering dekt bijvoorbeeld schade wanneer door een brand of storm uw bedrijf een tijdje stil ligt. Schade als gevolg van oorlog is in de regel uitgesloten.

Let op!

Verschillende verzekeraars kunnen verschillende voorwaarden hanteren. Neem bij vragen altijd contact op met uw financieel adviseur of verzekeraar. Lees hier de informatie van het Verbond van Verzekeraars.

Gevolgen verzekeringen oorlog Oekraïne

Bron: Finfin van Adfiz – 10 maart 2022

Naar nieuwsoverzicht