Huiseigenaar? Dit is belangrijk in de aangifte!

In 2021 een hypotheek overgesloten, een lening voor een verbouwing afgesloten of een woning gekocht of verkocht? Dat heeft gevolgen voor uw belastingaangifte. In veel gevallen kunt u kosten aftrekken.

  1. Check welke financieringskosten u mag aftrekken

Als u vorig jaar een eigen woning kocht, kunt u de financieringskosten eenmalig aftrekken. Denk aan de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur en notariskosten voor de hypotheekakte.

Wie een lening afsloot voor een verbouwing of onderhoud aan de eigen woning, mag de financieringskosten meestal aftrekken bij de belastingaangifte. Dit geldt als er sprake is van een verbouwingsdepot of verbouwingslening. Financieringskosten zijn de afsluitkosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor het afsluiten van de lening. De financieringskosten van de verbouwingslening of het verbouwingsdepot mogen woningeigenaren in één keer aftrekken.

Voor het oversluiten van uw hypotheek bij dezelfde óf een andere geldverstrekker, betaalt u oversluitkosten. Denk aan taxatiekosten, notariskosten of kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. Deze oversluitkosten zijn aftrekbaar in de aangifte. Naast oversluitkosten moet u bij het oversluiten vaak een boeterente betalen. Die is meestal aftrekbaar in de belastingaangifte.

Er zijn ook eenmalige kosten die níet aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting. Op belastingdienst.nl/koopwoning vindt u meer informatie.

  1. Bepaal of u alle hypotheekrente mag aftrekken

Naast kosten die u eenmalig kunt aftrekken, is de rente die u betaalt over de hypotheek onder voorwaarden jaarlijks aftrekbaar. De belangrijkste voorwaarde is dat het bedrag dat u leent, gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning.

Let wel op: verkocht u een woning met overwaarde en kocht u in 2021 een nieuwe woning? En heeft u de overwaarde niet gebruikt voor de nieuwe woning maar voor dat bedrag een lening afgesloten? Dan kunt u de rente over die lening niet aftrekken.

Sommige mensen verhogen hun hypotheek bij het oversluiten, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Is dat bij u ook het geval? Dan mag u de hypotheekrente onder voorwaarden nog steeds aftrekken in de belastingaangifte. De twee voorwaarden zijn: u gebruikt de verhoging voor de eigen woning én u lost de hypotheek binnen dertig jaar af, waarbij u elk jaar een bepaald bedrag aflost.

  1. Verbouwingslening: check voor welke werkzaamheden en materialen de rente over de lening aftrekbaar is

De kosten van het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Kosten die u maakt wanneer u geld leent voor een verbouwing of onderhoud, zijn meestal aftrekbaar als de lening gebruikt is voor zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met uw eigen woning. Denk aan het vervangen van de kozijnen, asbestverwijdering, onderhoudsschilderwerk of verbouwing van de keuken. Ook energiebesparende zaken zoals spouwmuur- en vloerisolatie, een warmtepomp en zonnepanelen die zonder beschadigen niet van het dak te verwijderen zijn, vallen hieronder. Over deze en andere zaken mag u de rente over de lening meestal aftrekken.

  1. Bewaar alle documenten

Wilt u gebruikmaken van aftrek voor de financieringskosten, hypotheekrente of verbouwingslening? Zorg ervoor dat u alle documenten, zoals de afrekeningen van de notaris, de documenten van uw hypotheekwijziging of lening en rekeningen van de verbouwing, goed bewaart.

  1. Check gevolgen betaalpauze

Kon u vanwege de coronacrisis tijdelijk uw hypotheek niet betalen? En maakte u in 2021 met uw geldverstrekker afspraken over een betaalpauze? Dan heeft u een periode geen of minder rente en aflossing betaald. Dit kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

  1. Controleer en vul aan

Veel van de gegevens in de aangifte zijn vooraf ingevuld. Denk aan gegevens over inkomen en bankgegevens. Het is belangrijk de ingevulde gegevens goed te controleren en aan te vullen, zeker als er iets veranderde in 2021. Voor het onderdeel eigen woning loont het om de toelichting bij de vragen in de aangifte goed te lezen.

Box 3

Heeft u inkomsten uit sparen en beleggen in box 3? De uitspraak van de Hoge Raad over de vermogensrendementsbelasting heeft invloed op uw aangifte. Kijk daarom voordat u aangifte doet voor meer informatie op belastingdienst.nl/box3

Belastingaangifte 2021

Bron: Finfin van Adfiz – 30 maart 2022

Naar nieuwsoverzicht