Private lease, let op de impact op uw hypotheek

Wilt u in de nabije toekomst een huis kopen of uw bestaande hypotheek verhogen, om bijvoorbeeld te verbouwen? Maar overweegt u ook een private leaseauto? Denk dan goed na. Sinds 1 april wordt 100% van het totale leasebedrag meegenomen in de berekening van uw maximale hypotheek. Dat scheelt veel leenruimte.

Wie een private leaseovereenkomst sluit, wordt automatisch geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Stel, u sluit een overeenkomst voor vier jaar voor € 400 per maand, dan is uw totale leasebedrag € 19.200. Voorheen werd dat bedrag voor 65 procent meegenomen in de berekening die geldverstrekkers maken. Sinds 1 april gaat het om het hele bedrag. Dat heeft een behoorlijke impact op uw leenruimte.

Voorbeeld

Wie met een gezamenlijk jaarinkomen van € 60.000 euro een private leasecontract aangaat van € 350 per maand met een looptijd van vijf jaar, kan in de nieuwe situatie een hypotheek van maximaal € 191.563 aangaan. Onder de oude regeling zou dit nog € 226.186 zijn. En zou dit stel helemaal geen auto leasen, dan zou de maximale hypotheek € 290.892 bedragen. Een aanzienlijk verschil! (Rekenvoorbeeld gebaseerd op een NHG-hypotheek met een rente-looptijd van tien jaar, en ontleend aan gegevens van De Hypotheker).

Populair

Private lease wordt steeds populairder in Nederland en steeds vaker gaat het daarbij om een elektrische auto. De aanschafwaarde van een elektrische auto met een behoorlijke actieradius is vrij hoog. Bovendien verandert de techniek snel, waardoor consumenten huiverig zijn al gauw met een verouderd model te zitten wanneer ze zelf gaan kopen. Leasen kan dan een goed alternatief zijn: de maandlasten zijn meteen bekend en de afschrijving komt niet voor uw risico.

Nadelen

Private leasen heeft echter ook nadelen. U gaat een financiële verplichting aan die u kan beperken in het aangaan van een hypotheek. Daarnaast is de verplichting vrijwel altijd langdurig, een kort private-lease contract (van bijvoorbeeld 24 maanden) is in de regel een stuk onvoordeliger zodat mensen er niet snel voor zullen kiezen. En wanneer u te maken krijgt met een situatie van bijvoorbeeld werkloosheid is het niet altijd makkelijk om het contract open te breken. Ook moet u goed opletten dat uw schadevrije jaren niet verloren gaan.

Goed om te weten

Een zakelijk leasecontract heeft geen invloed op uw hypotheek. Had u al vóór 1 april 2022 een private lease contract, dan gelden de oude regels. Geld lenen voor een eigen auto levert eveneens een BKR-registratie op. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) past de nieuwe regels al sinds 1 januari 2022 toe.

Overweegt u binnenkort uw hypotheek aan te passen, of gaat u een huis kopen en wilt u weten welke invloed een private leasecontract op uw leenruimte heeft? Dan kunt u contact opnemen via hypotheken@kralwesten.nl.

Private lease en hypotheek

Bron: Finfin van Adfiz – 17 april 2022

Naar nieuwsoverzicht