E-bike gekocht? Zo laadt u hem veilig op!

De temperatuur loopt de komende week weer lekker op, met wellicht al 20 graden in het weekend. Dat betekent heerlijk fietsweer. Veel Nederlanders halen de e-bike weer van stal om de mooiste plekken van Nederland te ontdekken. Na afloop van de rit moet de accu natuurlijk wel weer opgeladen worden. In dit artikel geven wij u tips hoe u dit zo veilig mogelijk kunt doen. 

De tweewielerbranche heeft de afgelopen jaren de verkoop van e-bikes zien exploderen. Aan de ene kant natuurlijk een fantastische impuls voor de branche, maar aan de andere kant brengen ze ook extra risico’s met zich mee. Tegelijk met de stijging in de verkoop van e-bikes is er ook een stijging in het aantal brandschades die te herleiden zijn naar een lithium ion-accu.

Lithium ion-accu

Vrijwel alle e-bikeaccu’s zijn gemaakt van lithium. Dit is het lichtste metaal ter wereld en kent een grote capaciteit en een lange levensduur. Helaas heeft een lithiumaccu ook nadelen. Het is, in combinatie met andere stoffen (mangaan, kobalt en nikkel) die ook in een accu verwerkt zijn, eenvoudig ontbrandbaar en bijzonder giftig. Natuurlijk zijn accu’s door technische ontwikkelingen beter en veiliger geworden. Echter worden er ook nog veel oudere accu’s gebruikt.

Gelukkig kunt u zelf ook maatregelen nemen om de kans op brandschade te verkleinen. Accu’s worden na verloop van tijd minder stabiel. De kans dat er schade aan en/of door de accu ontstaat wordt mettertijd groter. Het is belangrijk dat probeert te voorkomen dat u de accu stoot of laat vallen. Mocht dit wel gebeuren, dat doet u er verstandig aan de accu direct bij een specialist aan te bieden ter reparatie. Berg hem in de tussentijd op een veilige plek op. Door de val kan er namelijk kortsluiting – een thermal runaway – in de accu ontstaan. Gebeurt dat, dan is de aanschaf van een nieuwe of gereviseerde accu de enige optie.

Wat kunt u nog meer doen?

Wanneer u uw accu oplaadt, doet u er verstandig aan om dat niet ín huis te doen. Mocht er tijdens het laden toch brand ontstaan, dan is uw woonhuis net direct in gevaar. Plaats het liefst ook een rookmelder op de plaats waar u uw accu oplaadt en leg een brandblusser binnen handbereik. Probeer de fiets ook op een stabiele ondergrond, zodat u de kans op vallen verkleint.

Probeer de fiets ook tijdens de koudere dagen te gebruiken. Een fietsaccu heeft er baat bij als hij regelmatig ook weer ontladen wordt. Een accu die regelmatig gebruikt wordt, doet het over het algemeen beter dan een accu die langere tijd niet gebruikt wordt.

Verder is het belangrijk het volgende in het oog te houden:

  • Lees de geleverde gebruiksaanwijzing goed door;
  • Gebruik alleen de bij de e-bike geleverde oplader. Hebben u en uw partner allebei een e-bike? Zet dan de naam van de fiets op de lader;
  • Laad de accu niet in de volle zon op;
  • Zorg dat de oplader op een goed geventileerde plek ligt. De lader moet goed zijn warmte kwijt kunnen;
  • Haal de stekker van de lader uit het stopcontact als de accu volledig opgeladen is;
  • Is uw accu gevallen, beschadigd of vervormd? Neem geen risico’s; leg hem buiten en breng hem naar de fietsenmaker of een gespecialiseerd bedrijf en laat de accu nakijken.

Heeft u vragen over de e-bikeverzekering of wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.  

E-bike verzekering

Naar nieuwsoverzicht