De opzichtclausule: U leent iets van een ander en het gaat kapot. En nu?

Eén moment van onoplettendheid kan leiden tot enorme financiële schade. Denk maar aan de situatie dat u als voetganger bij het oversteken van de straat niet oplet en een fietser daardoor valt. Als de fietser door de val invalide raakt, kan de financiële schade snel in de honderdduizenden euro’s lopen. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, AVP, beschermt u tegen dit soort financiële risico’s.

In de verzekeringsvoorwaarden van de AVP is een bijzondere voorwaarde opgenomen: de opzichtclausule. In de praktijk leidt deze clausule regelmatig tot vragen. In dit nieuwsitem geven wij u daarom een toelichting op deze bijzondere clause.

Wat houdt de AVP in?
De AVP beschermt u tegen de financiële aansprakelijkheid voor schade die u aan anderen toebrengt. Loopt u bij uw buurman tegen een kast aan, waardoor het daarop gestalde, kostbare servies in duizend stukjes valt, dan zal deze schade in beginsel door de AVP-verzekeraar worden vergoed.

Opzichtclausule
Bij de opzichtclausule gaat het om zaken die u met toestemming van een ander tijdelijk onder uw beheer heeft en waaraan vervolgens schade ontstaat. Neem de iPad. Uw buurman leent u die uit om die fantastische serie The Crown op Netflix te zien. Helaas, al bij deel 1 loopt uw hond met kwispelende staart langs de bijzettafel waardoor een glas wijn over de iPad valt. iPad kapot. Het verschil tussen een eigen iPad en een geleende iPad is hier beperkt.

Dekking
De meeste AVP-verzekeraars gaan hiermee soepel om. Schade aan eigendommen van anderen die u tijdelijk onder uw beheer heeft, wordt vergoed tot een bepaald maximum bedrag. Het maximum bedrag verschilt per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar is dat € 12.500 en bij de ander € 25.000.

 Buiten de dekking blijven vaak:

  • Schade aan zaken die u gehuurd heeft.
  • Schade aan goederen die u onrechtmatig in uw bezit heeft.
  • Schade aan motorrijtuigen (dus ook wanneer u de auto van de buurman leent).
  • Schade als gevolg van verlies of diefstal van geld of geldswaardige zaken (u heeft namens de sportvereniging de opbrengst van de sportloop in beheer).

Leent u kostbare zaken? Weest u zich dan bewust van de eventuele risico’s hierbij. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl 

Bron: http://www.financieel-alert.nl/?p=390

Opzichtclausule

Naar nieuwsoverzicht