Krijg snel inzicht in uw financiële oude dag

Wat is er geregeld voor uw oude dag en hoe staan uw nabestaanden er voor wanneer u overlijdt? Dat is in essentie wat u wilt weten over uw pensioen. Zodat u ook weet of u moet bijsturen. De Pensioen3daagse van Wijzer in Geldzaken is een goede gelegenheid om het eens uit te zoeken. Op 7, 8, en 9 november is er overal in het land én online van alles te doen.

Een mooi startpunt is deze test ‘Check je Pensioen’. U vult snel uw gegevens in en ontvangt informatie die van belang is voor uw pensioensituatie. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of u in loondienst bent of niet, al dan niet een koophuis bezit of een tijd in het buitenland hebt gewoond. In geval van een koophuis krijgt u bijvoorbeeld het advies om uw hypotheeklasten op pensioendatum eens uit te zoeken.

Het nabestaandenpensioen is een belangrijk onderdeel van de tips. Hiervoor geldt: pensioen klinkt vaak ver weg, maar dat is het niet. Wanneer uw partner overlijdt, komt pensioen ineens heel dichtbij omdat er in veel gevallen vanaf dat moment een nabestaandenpensioen in gaat. Maar is dat bedrag hoog genoeg? Of is het nodig om bijvoorbeeld een aanvullende overlijdensrisicoverzekering te sluiten? Het loont de moeite om dat uit te zoeken.

Nieuwe pensioenregels

Zoals veel mensen wel weten, veranderen de regels voor pensioen als gevolg van de nieuwe Wet toekomst pensioenen. Dit heeft gevolgen voor iedereen die via een werkgever pensioen opbouwt. Maar omdat de regels stapsgewijs worden ingevoerd, en niet in alle sectoren tegelijk, is daar in een persoonlijke tool nog niet veel over te zeggen. Ook het ineens opnemen van tien procent van uw pensioenkapitaal is nog niet mogelijk.

Wat wel al veranderd is, is de ruimte in de ‘derde pijler’. Hiermee wordt het geld voor later bedoeld dat u zelf (dus niet via uw werkgever) fiscaal voordelig opbouwt met bijvoorbeeld een lijfrente. Door de nieuwe regels is de ruimte in de derde pijler groter geworden, u heeft dus meer ruimte om privé iets op te bouwen wanneer u bijvoorbeeld een pensioengat hebt of gewoon meer opzij wilt zetten voor later.

Levensgebeurtenissen

Nieuwe baan of een nieuwe woning? Of gaat u meer of minder werken? Deze veranderingen hebben vaak ook invloed op uw pensioen. Op de website van de Pensioen3daagse zijn alle levensgebeurtenissen voor u op een rijtje gezet. Per onderwerp kunt u in een oogopslag nalezen waar u aan moet denken en wat u nu al kunt doen.

Vragen stellen

Tijdens de Pensioen3daagse is er van alles te doen. Webinars, pensioenhelpdesks, inloopspreekuren, enzovoort. Zie hier een overzicht van alle activiteiten en grijp de gelegenheid aan om een vraag te stellen over uw pensioen. Wilt u graag sparren met onze Financieel Adviseur? Dan kunt u contact opnemen via hypotheken@kralwesten.nl.

Financiële oude dag

Bron: Finfin van Adfiz – 25 oktober 2023

Naar nieuwsoverzicht