Hoe financieel fit bent u?

Tilburgse wetenschappers hebben een steekproef gehouden onder 2000 Nederlandse huishoudens, om hun kennis met betrekking tot hun financiën te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat met name de 50+'ers moeite hadden de financiële basisvragen te beantwoorden.

“De financiële kennis en vaardigheid van Nederlandse 50+’ers is te laag”, zo stelt  de Tilburgse hoogleraar economie Dirk Brounen. “Eenvoudige spaar- en beleggingsprincipes zijn voor de gemiddelde 50+’er te complex. Dat is een probleem, want onze overheid verwacht wel dat 50+’ers steeds meer van hun eigen oude dag zelf organiseren, ook financieel.” Dirk Brounen onderzocht samen met Kees Koedijk de financiële fitheid van Nederlanders.

De vijf basisvragen volgens Brounen
De volgende vragen werden door Brounen en Koedijk aan de deelnemende Nederlandse huishoudens. Hoe goed kunt u de vragen beantwoorden?

1: Stel u heeft vandaag €100,- aan spaargeld op een rekening bij de bank staan. Op deze rekening wordt elk jaar 2% rente uitgekeerd over uw spaarsaldo. Hoeveel geld zou u na 5 jaar op deze rekening hebben staan, indien u het geld niet tussentijds opneemt?

  1. Meer dan €102,-
  2. €102,-
  3. Minder dan €102,-
  4. Geen idee

2: Stel de spaarrente op uw bankrekening bedraagt jaarlijks 1%. De inflatie is gelijk aan 2% per jaar. Hoeveel zou u na 1 jaar van het geld op uw bankrekening kunnen kopen?

  1. Meer dan vandaag
  2. Precies evenveel als vandaag
  3. Minder dan vandaag
  4. Geen idee

3: Stel de algehele rentestand gaat morgen stijgen, wat gebeurt er daardoor met de waarde van uitstaande obligaties?

  1. Deze zullen in waarde stijgen
  2. Deze zullen in waarde dalen
  3. Deze blijven gelijk in waarde
  4. Geen idee

4: Een 15-jarige hypotheek kent doorgaans hogere maandlasten dan een 30-jarige hypotheek (met gelijke leensom), maar de totale rentelasten die men betaalt over de leentermijn van een 15-jarige hypotheek zijn wel lager.

  1. Juist
  2. Onjuist
  3. Geen idee

5: het beleggen in aandelen van 1 enkel bedrijf is doorgaans veiliger, dan hetzelfde bedrag beleggen in een beleggingsfonds.

  1. Juist
  2. Onjuist
  3. Geen idee

Mocht u vragen hebben over uw financiële situatie, dan kunt u contact met ons opnemen via hypotheken@kralwesten.nl

Antwoorden: 1:A, 2:C, 3:B, 4:A en 5:B

Financieel fit

Bron: AM

Naar nieuwsoverzicht