Wat te doen als u een andere auto aanschaft?

U heeft een andere auto gekocht. Van harte gefeliciteerd! Maar hoe moet u dit met uw verzekeringsmaatschappij regelen, zodat de auto verzekerd is op het moment van ophalen? In dit artikel zullen wij u uitleggen wat belangrijk is bij het doorgeven van een autowijziging.

Wanneer u een andere auto aanschaft, dan krijgt u verschillende stukken die betrekking hebben op de auto, aangeleverd. Ten eerste ontvangt u tijdens het overschrijven van de auto op uw naam, het tenaamstellingsverslag. Hieronder ziet u een voorbeeld hiervan. Wanneer u de autowijziging aan uw verzekeringsmaatschappij doorgeeft, dan is het handig het tenaamstellingsverslag bij de hand te houden.

Tenaamstellingsverslag PostNL

De verzekeringsmaatschappij zal altijd de volgende gegevens van de andere auto bij u opvragen:

  • Kenteken
  • Meldcode
  • Datum van aanschaf
  • Gewenste dekking

Op het tenaamstellingsverslag ziet u naast de meldcode nog een andere 4-cijferige code staan, het eerste deel van de  tenaamstellingscode. Deze moet u goed bewaren! Een paar dagen na het overschrijven van de auto, ontvangt  van het RDW het kentekenpasje en een brief. Hieronder ziet u een voorbeeld hiervan. Het kentekenpasje is het eigendomsbewijs van de auto en dient u bij zich te hebben, wanneer u met de auto aan het verkeer deelneemt.

Kentekenpasje RDW

 De brief dient u goed te bewaren, want hierop staat het tweede gedeelte van de tenaamstellingscode. Tezamen met het eerste deel, dat zich op het tenaamstellingsverslag bevindt, vormt dit de tenaamstellingscode. Deze code dient u goed te bewaren! Wanneer u de auto verkoopt en overschrijft op naam van een derde, dan geschiedt dit door middel van deze code, net zoals dit voorheen met kopie deel III gebeurde.

Uw verzekeringsmaatschappij zal u nooit naar de tenaamstellingscode vragen! U dient deze ook niet door te geven.


Mocht u ’s weekends een andere auto aanschaffen, dan kunt u de wijziging van te voren doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij. De auto wordt dan in dekking genomen en u kunt er zonder problemen mee de weg op. Mocht de aanschaf toch niet door blijken te gaan, dan kunt u dat na het weekend doorgeven en dat zal de voorlopige dekking opgeheven worden. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Wanneer u niet in de gelegenheid bent de autowijziging van tevoren door te geven, dan kunt u ook een mail sturen naar verzekeringen@kralwesten.nl. U dient in de mail het kenteken, de meldcode, de datum van aanschaf en de gewenste dekking op te nemen. Wij hebben de auto dan in dekking en u kunt er zonder problemen mee de weg op.

Auto

Heeft u vragen over uw autoverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl  

Naar nieuwsoverzicht