NVM: Woningverkoop voor het eerst sinds de crisis gedaald

Het aantal huizenverkopen is in het vierde kwartaal van 2017 met 6% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is voor het eerst sinds het dieptepunt van de huizencrisis in 2013, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Met name het woningaanbod in het goedkoopste segment liep flink terug. In het vierde kwartaal van 2017 werden er 30% minder woningen in de prijscategorie tot € 150.000,- verkocht. In de prijsklasse daarboven, van € 150.000,- tot € 200.000,-  was er sprake van een daling van 13%. Woningen in hogere prijsklassen werden daarentegen vaker verkocht. Huizen in de prijsklasse € 400.000,- tot € 750.000,- werden bijvoorbeeld 13% vaker verkocht. Over het gehele jaar 2017 hebben NVM-Makelaars in totaal ruim 166.000 bestaande woningen verkochten. Dit zijn ruim 1.000 meer dan het jaar ervoor.

Minder woningen te koop
In het laatste kwartaal is het totale woningaanbod sterk gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Er stonden maar liefst 36% minder woningen te koop. Dit heeft volgens de NVM tot gevolg dat ruim een kwart van de woningen boven de vraagprijs verkocht wordt. in de laatste drie maanden van 2017 duurde het gemiddeld 52 dagen voor een woning van eigenaar wisselde. Van alle soorten woningen liep de verkoop van appartementen het hardste terug. Er werden 13,5% minder appartementen verkocht in het vierde kwartaal van 2017 ten opzichte van het voorgaande jaar. Van andere woningtypen zijn er 2 tot 3% minder verkocht.

Kopers voorzichtiger
Door de toenemende vraag en het krappe aanbod zijn de huizenprijzen gestegen en wordt in sommige gebieden zelfs boven de vraagprijs geboden. Dit heeft tot gevolg dat consumenten in zekere zin koopschuw geworden zijn. De klant wil niet in de rij staan voor een woning om vlak voor de drempel te horen te krijgen dat de woning al verkocht is aan een ander.

Door het teruglopende woningaanbod werd de keuze voor consumenten aanzienlijk beperkt. Afgelopen kwartaal had de klant gemiddeld nog maar de keuze uit vier woningen. In de grote steden werd deze keuze zelfs beperkt tot twee woningen. In Noordoost-Groningen, Den Helder en Texel kunnen huizenkopers nog kiezen uit meer dan 10 concurrerende woningen. “Maar ook hier trekken de woningverkopen aan en neemt het woningaanbod snel af. De woningmarkt is van evenwichtig veranderd in krap.”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Overweegt u ook om uw woning te verkopen? Dan kunt u contact opnemen via makelaardij@kralwesten.nl voor een vrijblijvend gesprek met een van onze makelaars.

huis te koop

Bron: AMweb

Naar nieuwsoverzicht