In 2018 een huis gekocht? Mis deze aftrekposten niet!

Een huis kopen is een dure aangelegenheid. Naast de verhuizing heeft de koper  te maken met allerlei kosten rondom de financiering. Gelukkig zijn sommige hiervan op te voeren als aftrekpost bij de belastingaangifte. Let wel goed op wat mag en moet.

Taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten en kosten van de hypotheekakte. Een kleine selectie van de uitgaven die u doet bij het kopen van een woning. Gelukkig kunt u een deel van deze uitgaven terugkrijgen, door ze als aftrekpost op te voeren bij de belastingaangifte. Uiteraard heeft de Belastingdienst hier wel enkele voorwaarden aan gesteld. Wij hebben aftrekposten voor u op een rijtje gezet, zodat u weet wat de mogelijkheden zijn.

De aftrekposten zijn te verdelen in twee categorieën, namelijk de jaarlijkse kosten en de eenmalige kosten. Onder jaarlijkse kosten worden onder andere de hypotheekrente en erfpacht verstaan. Controleer wat betreft de hypotheek goed of u aan de voorwaarden voldoet. Deze zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Eenmalige aftrekposten
Bij eenmalige aftrekposten gaat het om de kosten die u gemaakt hebt, in het jaar dat u uw gekocht heeft. We zetten hierbij de belangrijkste op een rijtje:

  • Advies- en bemiddelingskosten: Let op, het gaat hier alleen om de advies- en bemiddelingskosten die hebben geleid tot een hypotheek of lening. Advieskosten voor de koop van een woning, zoals een aankoopmakelaar, worden hierbij niet meegerekend.
  • Notariskosten: Niet alle kosten die u bij de notaris maakt zijn aftrekbaar. U kunt alleen de kosten van de hypotheekakte zelf en de inschrijving van de hypotheekakte bij het Kadaster aftrekken.
  • Taxatiekosten: Voor het krijgen van NHG of een hypotheek heeft u een taxatierapport nodig. De kosten die u daarvoor maakt, zijn aftrekbaar.
  • Bouwkundige keuring: Moet u voor het krijgen van NHG of een lening een bouwkundige keuring laten doen? Dan mag u deze kosten ook aftrekken. Dat geldt niet als de keuring geen vereiste is, maar u er zelf voor kiest.
  • Kosten voor NHG: Voor het gebruik van NHG betaalt u eenmalig 1% van de hypotheeksom aan brutokosten aan het Waarborgfonds Eigen Woning. Dit is de stichting achter de NHG.
  • Bereidstellingsprovisie: bij de aanvraag van een hypotheek krijgt u een offerte die beperkt geldig is. Wilt u deze verlengen, dan kost dat geld. Deze kosten mag u aftrekken.
  • Afsluitprovisie/Afsluitkosten: De kosten voor het hypotheekadvies en het afsluiten van de hypotheek.

Aanvullende aftrekposten bij nieuwbouw
Starters die een nieuwbouwwoning kochten, kunnen de hierboven genoemde aftrekposten aanvullen met de volgende:

  • De bouwrente na aankoop
  • Renteverlies tijdens de bouw
  • Rente van een overbruggingskrediet

De belastingaangifte staat vanaf 1 maart weer voor u klaar. U heeft tot 1 mei de tijd om deze te controleren en waar nodig aan te vullen.

Heeft u vragen over uw hypotheek? Dan kunt u contact opnemen via hypotheken@kralwesten.nl.

Belastingaangifte 2

Bron: Wegwijs

 

Naar nieuwsoverzicht