Medicijnen en rijvaardigheid: hoe zit het met uw autoverzekering?
Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan gevaarlijk zijn als u aan het verkeer deelneemt. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks in Nederland naar schatting tussen de 33 en 66 doden vallen als gevolg van medicijngebruik in het verkeer. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste vragen rondom medicijngebruik en de autoverzekering.
De meeste autoverzekeraars stellen in de polisvoorwaarden dat schade door misbruik van alcohol of drugs niet verzekerd is. Dit geldt ook voor medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Veroorzaakt u een ongeval terwijl u medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden, dan is er geen dekking. Mocht er een tegenpartij bij dit ongeval betrokken zijn, dan wordt de door hun geleden schade wél vergoed door uw verzekeraar. Uw verzekeraar zal vervolgens deze schade weer op u verhalen.
Strafbaar
Naast dat de verzekeraar geen dekking biedt bij schade, wordt rijden onder invloed van bepaalde medicijnen ook beschouwd als misdrijf. De straffen die hiervoor opgelegd kunnen worden, variëren van een rijverbod en een hoge geldboete tot gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid. Als u medicijnen gebruikt, is het van belang om te weten wat de effecten zijn, voordat u in de auto, op de motor of op de brommer stapt.
Mag ik rijden met mijn medicijn?
Wanneer medicijnen de rijvaardigheid beïnvloeden, dan wordt dit vaak op de verpakking aangegeven. Er staat een waarschuwing op het etiket en er is een gele sticker op de verpakking geplakt.
Daarnaast staat in de bijsluiter van het medicijn of het middel de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Lees daarom altijd de bijsluiter. Mocht u toch twijfelen of het medicijn de rijvaardigheid kan beïnvloeden, vraag het dan aan uw arts of apotheker. Hij of zij kan u eventueel ook een ander medicijn voorschrijven.
Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl. Hier vindt u een overzicht van medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Tevens staat hier beschreven welke categorie medicijnen het betreft en wat deze met uw rijvaardigheid doen. Ook is er een rubriek veelgestelde vragen, waar u veel aanvullende informatie kunt vinden.
Heeft u vragen over uw autoverzekering? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.
www.rijveiligmetmedicijnen.nl