Handige tips om het risico op autoschade te verkleinen
Ondanks dat op de Nederlandse snelwegen de toegestane snelheid het hoogst is, zijn dit relatief gezien de meest veilige wegen. De kans op (letsel)schade is op provinciale wegen het grootst. Op kruispunten gebeuren de meeste aanrijdingen binnen de bebouwde kom.
Positie op de weg
Om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen, is het belangrijk dat u uw positie op de weg kent. Een goed voorbeeld is het linksaf slaan op een provinciale weg. Vaak treft u hier een klein voorsorteervlak aan, waarbij u vervolgens kunt afslaan. Veel weggebruikers draaien alvast de wielen in, wanneer zij even moeten wachten op tegemoetkomend verkeer. Hierdoor kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Wordt u achteropkomend verkeer aangereden, dan schiet u zo de weghelft van het tegemoetkomende verkeer op. Laat u daarentegen de wielen recht staan, dan zal u gewoon rechtdoor rijden.
Op een spoorwegovergang geldt hetzelfde principe. Wanneer u staat te wachten kunt u uw wielen juist beter wél indraaien. Rijdt er dan iemand achterop, dan wordt u in ieder geval niet het spoor opgeduwd.
Keren
Ook het keren op de provinciale weg kan voor problemen zorgen. Uw auto is het beste zichtbaar wanneer de lampen op de weg schijnen. Het is dus zaak dat de auto zo min mogelijk dwars op de weg staat. Keer daarom niet zoals u geleerd heeft tijdens uw rijlessen, waarbij de keermanoeuvre op de rechterbaan begint. Hierbij komt de auto drie keer dwars op de weg te staan, waardoor u drie keer slecht zichtbaar bent.
Een veiliger manier is door de auto eerst op de linker rijbaan te rijden, te stoppen en met een bocht achteruit de auto dwars op de weg te rijden. U kunt vervolgens zo vooruit weer de juiste weghelft op. Dit filmpje laat u zien hoe u deze manoeuvre uitvoert.
Sturen
Waarschijnlijk stuurt u nu met de overpakmethode. Tijdens het overpakken zijn de handen zo geplaatst dat u niet kunt reageren op een onverwachte situatie. Verstandiger is om de voorpak-doorgeefmethode te gebruiken. Bij een bocht naar rechts zet u uw rechterhand vlak boven uw linkerhand (kwart voor twaalf) en met uw rechterhand trekt u het stuur de bocht in. de linkerhand blijft op dezelfde plek. Wanneer uw rechterhand weer in de klassieke kwart voor drie positie is, gaat ook de linkerhand mee, zodat u handen hun positie op het stuur behouden. Hierdoor bent u beter in staat om op onverwachte situaties te reageren.
Achteruit inparkeren
Wanneer u in de gelegenheid bent om achteruit in te parkeren, dan is het verstandig om dit te doen. Reden hiervoor is dat u al even gereden heeft, waardoor de motor warm is en beter reageert. Daarnaast zijn de ruiten niet meer beslagen en u kunt gewoon vooruit het parkeervak uitrijden. Hierdoor heeft u beter overzicht.
Parkeert u de auto vooruit in, dan rijdt u met een koude motor en mogelijk beslagen ruiten achteruit uw parkeervak uit. Al het verkeer heeft bovendien voorrang op uw. Hierdoor ontstaat een ver van ideale situatie.
Zomer
De zomer staat weer voor de deur. Over het algemeen een fijn seizoen om in te rijden. Maar ook de zomer brengt specifieke situaties met zich mee, waarop we moeten anticiperen:
- Zorg voor zomerbanden. Deze geven betere grip dan winterbanden. Daarnaast slijten winterbanden sneller, wanneer er in de zomer mee gereden wordt. Ook 4-seizoensbanden genieten niet de voorkeur. U heeft dan in elk seizoen net niet wat u wilt.
- In de zomer komen langere periodes van droogte voor. Na een regenbui kan het wegdek dan erg glad worden doordat er olie en diesel uit het wegdek komt bovendrijven.
- In de vroege ochtend en laat in de avond kan er een felle laagstaande zon zijn. Dit zorgt dagelijks voor 250 extra aanrijdingen. Zorg daarom dat u een goede zonnebril op een praktische plaats in de auto heeft liggen.
- In de zomer kan de auto behoorlijk heeft worden. Hierdoor kan moe- of loomheid ontstaan. Een goede airconditioning is daarom niet alleen prettig, maar ook veiliger. Met de ramen open rijden op hogere snelheid leidt af en is daarom ook niet aan te raden.
Heeft u ondanks deze tips och schade aan uw auto? Dan kunt u contact opnemen via schade@kralwesten.nl.
Bron: de Vereende