Is uw auto klaar voor de vakantie?

De zomervakantie is ondertussen in volle gang en we trekken weer massaal met de auto richting zonniger oorden, zoals Frankrijk, Spanje en Italië. De reis is geboekt en u bent er helemaal klaar voor, maar is uw auto dat ook?

Tijdens de vakantie is niets vervelender dan langs de kant van de weg te staan omdat de auto problemen heeft. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de auto voor vertrek in optimale conditie is. Deze onderdelen hebben in ieder geval uw aandacht nodig.

Wat moet ik in de auto controleren?
Het belangrijkste om te controleren voor u aan de reis begint, is het oliepeil. Wanneer u lange afstanden rijdt in de Mediterraanse warmte met een te laag oliepeil, dan loopt u het risico op een oververhitte motor. Het oliepeil controleert u bij een koude motor. Naast het oliepeil is het belangrijk om uw koelvloeistof te checken. Ook om te voorkomen dat u met een oververhitte motor langs de kant van de weg komt te staan.

Om te voorkomen dat, net als de auto, u zelf niet oververhit raakt, is het ook belangrijk dat u de airconditioning controleert. Als deze te weinig koelte geeft, dan kan dit betekenen dat er te weinig vloeistof in zit. Vooral in Zuid-Europese landen is het belangrijk dat uw airconditioning goed werkt. Wanneer de temperatuur in de auto te hoog wordt, dan wordt uw concentratievermogen en daarmee uw reactievermogen lager. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Wat moet ik rond de auto controleren?
Veel weggebruikers rijden met te lage bandenspanning. Hierdoor sluiten uw banden sneller en verbruikt uw auto meer brandstof. Bij de benzinepomp kunt u gemakkelijk controleren of er nog genoeg spanning op de banden staat. Doe dit wel wanneer de banden koud zijn.

Naast de juiste bandenspanning, is het ook van belang dat u de remmen checkt. Met alle bagage die u meeneemt op vakantie, wordt de auto zwaarder en heeft u automatisch een langere remweg. Daarnaast zijn goede remmen vooral in bergachtige gebieden van groot belang.

Worden en in bepaalde landen bijzondere eisen gesteld?
In vrijwel alle Europese landen bent u verplicht een veiligheidshesje per passagier in uw auto te hebben liggen. Tevens bent u verplicht een gevarendriehoek bij u te hebben. In een aantal landen, waaronder Oostenrijk en Hongarije, bent u ook verplicht een verbanddoos bij u te hebben. Het kan natuurlijk nooit kwaad om deze in de auto te hebben liggen, ook wanneer u niet op vakantie bent.

Worden er bijzondere eisen aan een leaseauto gesteld?
Wanneer u een leaseauto rijdt, dan kan het zijn dat u nog een aanvullende pechhulpverzekering moet sluiten, voor bijvoorbeeld vervangend vervoer. Wilt u weten of de dekking van uw autoverzekering past bij uw wensen, dan kunt u het beste even contact opnemen met uw verzekeraar of uw leasemaatschappij.

Verder heeft u in veel landen een zogenaamde buitenlandverklaring nodig. Hiermee toont u aan dat u gemachtigd bent om in de auto te rijden. Deze kunt u bij uw leasemaatschappij opvragen.

Heb ik een pechhulpverzekering nodig?
Met een pechhulpverzekering kunt u de financiële ellende van autopech flink beperken. De reparatiekosten komen voor eigen rekening, tenzij het iets betreft dat ter plekke verholpen kan worden. Verder wordt vervangend vervoer in de meeste gevallen vergoed als de reparatie niet binnen 48 uur kan plaatsvinden. Én het vervoer van de auto terug naar Nederland wordt betaald. Vooral wanneer uw vakantiebestemming niet om de hoek ligt, dan kan het verstandig zijn om een pechhulpverzekering af te sluiten.

Heeft u vragen over de autoverzekering, of wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

autovakantie

Bron: Telegraaf

Naar nieuwsoverzicht