Schade tijdens het thuiswerken; wat is verzekerd?
Veel Nederlanders blijken gehoor gegeven te hebben aan de oproep om zo veel mogelijk vanuit huis te werken. De kans op schade aan de (bedrijfs)laptop of overige inboedel neemt hierdoor wel toe. In dit artikel lichten wij toe wat verzekerd is.
Apparatuur van de zaak
Wellicht mag u voor het thuiswerken gebruik maken van een laptop, tablet of smartphone van de zaak. Fijn dat uw werkgever u deze mogelijkheid biedt, maar hoe zit het als er schade aan de apparatuur ontstaan? In de eerste instantie zal het bedrijfsapparatuur de verantwoordelijkheid zijn van de werkgever. Hij of zij zal hiervoor in veel gevallen een Elektronicaverzekering afgesloten hebben.
Gaat de laptop dan stuk doordat er sprake geweest is van kortsluiting, dan zal de Elektronicaverzekering dekking bieden en de schade vergoeden. De zaken kunnen iets anders liggen, wanneer u bijvoorbeeld een kop koffie over uw laptop laat vallen. Op de verzekering is vaak een clausule opgenomen dat schade door roekeloze omgang met de spullen uitgesloten is. De verzekeraar kan in dit geval redeneren dat door een kop koffie zo dicht bij uw laptop te zetten, het vragen om moeilijkheden is. Spreek daarom van tevoren goed met uw werkgever af voor welke schade u zelf opdraait.
Eigen apparatuur
Maakt u voor het thuiswerken gebruik van uw eigen laptop, tablet of smartphone, dan wordt de verzekeringsvraag iets ingewikkelder. De werkgever draagt in deze situatie ook verantwoordelijkheid, maar om discussie te voorkomen is het verstandig om ook in dit geval goede afspraken te maken.
Kiest u ervoor om toch op uw eigen laptop te werken, terwijl uw werkgever u wel een bedrijfslaptop aangeboden heeft, dan zal schade eerder uw eigen verantwoordelijkheid zijn dan die van uw werkgever. Ook kunnen werkgever- en nemer in zo’n geval overeenkomen dat de werkgever maandelijks een kleine vergoeding betaalt voor het gebruiken van de eigen apparatuur van de werknemer. In zekere zin wordt daarmee schade, onderhoud en slijtage afgekocht.
Voor mobiele telefoons geldt dat u de polisvoorwaarden er even goed op moet naslaan. Verzekeraars gaan verschillend om met schade aan mobiele telefoons. Soms is er geen dekking bij vallen of stoten, of de verzekeraar stelt een maximumvergoeding of een eigen risico. Lees altijd de polisvoorwaarden om te weten hoe uw verzekeraar hier mee omgaat.
Kinderen thuis
Heeft u kinderen die door de huidige omstandigheden niet naar school kunnen? Dan is de kans dat er wel een iets sneuvelt net iets groter. In de meeste gevallen zal uw inboedelverzekering hiervoor uitkomst bieden. Toch is er in de afgelopen jaren wel het een en ander veranderd binnen de voorwaarden van inboedelverzekeringen. Zo stellen verzekeraars strengere eisen aan dekking bij elektronica dan een paar jaar geleden. Vallen of stoten van een mobiele telefoon is vaak alleen nog verzekerd als u een allriskdekking heeft.
Geef veranderingen in uw gezinssituatie door
Wanneer er iets verandert in uw gezinssituatie, bijvoorbeeld samenwonen, scheiden of de geboorte van een kindje, dan moeten er zo veel andere zaken geregeld worden, dat men nog wel eens vergeet de verandering door te geven aan de verzekeraar. Toch is het belangrijk dit door te geven. Want als uw zoontje met zijn skelter achteruit door de glazen tuindeuren van de buren rijdt, dan kan uw verzekeraar de claim afwijzen als u niet doorgegeven heeft dat u kinderen hebt. Controleer daarom even uw polisblad of de gezinssamenstelling klopt.
Heeft u vragen over de dekking van uw inboedelverzekering of wilt u een wijziging doorgeven? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.