Storm op komst! Zo kunt u schade voorkomen.

Het weer is inmiddels flink herfstachtig in Nederland. Dat betekent dat het zo nu en dan behoorlijk onstuimig kan zijn. Heeft u al losliggende dakpannen, of staat uw schutting al een beetje instabiel, dan kunnen deze een prooi voor de wind zijn. Ook tuinmeubilair, kerstverlichting en andere losstaande zaken in uw tuin zijn vaak niet veilig bij hoge windsnelheden.

Voorkomen beter dan genezen

Om stormschade aan uw huis of tuin te beperken, en beter nog te voorkomen, is het belangrijk dat u enkele voorzorgsmaatregelen treft. Daarom geven wij u vijf tips.

Controleer dakpannen

Liggen de dakpannen nog goed? Losliggende dakpannen kunnen gemakkelijk van uw dak waaien bij hoge windsnelheden. Belandt deze vervolgens op de auto van de buren, dan kan dit een flinke kostenpost betekenen. Uw kunt dit voorkomen door de dakpannen met panhaken vast te zetten of aan een aantal dakpannen vast te schroeven.

Heeft u een plat dak? Dan is het belangrijk om te controleren of de dakbedekking aan de randen nog goed bevestigd zit. Soms kan een zware windstoot net het laatste zetje zijn, waardoor de dakbedekking loswaait.

Achterstallig onderhoud en nieuwe schutting

Een omgewaaide schutting is één van de top drie meest gemelde stormschades. Als erfafscheiding kan een schutting behoorlijk wat wind vangen. Het is daarom belangrijk dat de schutting goed onderhouden en op tijd vervangen wordt. Een stevige schutting plaatst u door:

  • Te kiezen voor hardhouten palen en deze 1 meter diep de grond in te zetten;
  • Als onderste plank een hardhoutenplank te monteren of de onderkant op te metselen, in verband met rotting.

Zet losse dingen binnen

Laat losse dingen, zoals plantenbakken, tuinmeubelen, trampolines en fietsen niet buiten staan. Denk rond deze tijd vooral ook aan de kerstverlichting! Niet alleen de spullen zelf kunnen door de storm beschadigd raken, de spullen kunnen ook uw woning of auto beschadigen. Denk hierbij aan de parasol die door het raam gaat.

Controleer goten en pijpen op verstopping

De bomen zijn alweer een poosje kaal, maar de blaadjes kunnen nog steeds in uw dakgoot liggen. Natte bladeren verzwaren uw dakgoot, waardoor de kans dat deze afwaait, groter wordt.

Controleer kitranden

Wanneer u de ramen en deuren sluit, loop dan gelijk even de kitranden na. Door storm kan regenwater langs lekkende kitranden binnenkomen en schade aan bijvoorbeeld vloeren veroorzaken.

Onderhoud is sleutelwoord

Over het algemeen geldt dat goed onderhoud het sleutelwoord is. Daarmee wordt de kans op stormschade verkleind. Heeft u vragen over de dekking van uw verzekeringen bij storm? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl. Heeft u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch schade? Dan kunt u contact opnemen via schade@kralwesten.nl.

Stormschade - wie bel ik

Naar nieuwsoverzicht