Vakantiehuisje kopen? De pluspunten en risico’s
Ook vakantiewoningen gingen in 2020 als warme broodjes over de toonbank. Een vakantiehuisje kent echter ook nadelen, zoals risico op leegstand, stijgende kosten en strengere voorwaarden van een vakantiepark.
De verkoop van vakantiehuisjes, ofwel recreatiewoningen, liep vorig jaar als een trein. Het aanbod beschikbare recreatiewoningen is met maar liefst 57% gedaald. In dezelfde periode nam de gemiddelde verkoopprijs met 13,6% toe. Raakt u ook enthousiast van uw eigen vakantiehuisje aan zee of langs de bosrand? Neem zowel de voor- als nadelen mee in uw overweging.
Overbieden op vakantiehuisje
Door de stijgende prijzen en het krappe aanbod dreigt ook de recreatiewoningmarkt oververhit te raken. Bij 14% van de transacties ligt de verkoopprijs hoger dan de vraagprijs. In Zeeland is de concurrentie onder kopers het grootst. Gemiddeld wordt daar op 1 van de 5 vakantiewoningen overboden. Wie trouwens denkt een leuk stulpje in Zeeland te kopen, moet rekening houden met een gemiddelde vraagprijs van bijna 6 ton.
Vakantiehuisje kopen als investering
Met de huidige lage spaarrente kan een vakantiehuisje een goede investering zijn. Naast mogelijke verhuur kunt u profiteren van een mogelijke waardestijging van het vakantiehuisje zelf. Naast de financiële pluspunten zijn andere voordelen:
- U heeft gegarandeerd een vakantieplekje, geen gedoe met de planning
- U weet waar u terecht komt, geen vieze huisjes meer of een doorgezakt bed
- U kent de omgeving
- U kunt de vakantiewoning naar uw voorkeuren inrichten
Vakantiewoning kopen: de risico’s
Veel mensen zien vooral de voordelen van een eigen vakantiehuisje kopen. Toch is het niet vrij van risico, nog los van de relatief hoge gemiddelde prijs. Let op de volgende aandachtspunten als u het kopen van een recreatiewoning overweegt:
- Tweede hypotheek
Voor een recreatiewoning hebben de meeste mensen een tweede hypotheek nodig. Geldverstrekkers stellen aan een tweede hypotheek strengere eisen. Het maximum leenbedrag valt vaak een stuk lager uit dan bij uw eerste hypotheek. Reken erop dat u zelf ook spaargeld moet inleggen om de koop mogelijk te maken.
- Vakantiewoning kan minder waard worden
Ook vakantiehuisjes kunnen minder waard worden. Door economische tegenwind, door overcapaciteit of omdat het huisje niet (meer) op een A-locatie staat.
- Geen risicospreiding
Bij het kopen van een vakantiehuis is er geen sprake van risicospreiding. Dit is bijvoorbeeld wel het geval wanneer u naast vastgoed ook in bijvoorbeeld aandelen, goud en andere soorten belegginscategorieën investeert.
- Hoger tarief overdrachtsbelasting
Houd er rekening mee dat u voor vakantiewoningen sinds 2021 hogere overdrachtsbelasting betaalt. In plaats van 2% draagt u 8% af aan de overheidskas.
- Kosten door erfpacht
Bij veel vakantiehuisjes koopt u alleen het huisje en niet de grond. Hierdoor lijkt de aanschaf goedkoop. De werkelijkheid ligt vaak net iets anders. U moet de grond waarop het huisje staat huren, ofwel pachten. Dat kan een flinke kostenpost zijn.
- Let op de bouwkundige staat
Veel vakantiehuizen zijn niet zo solide gebouwd als ‘echte’ woonhuizen. Daarnaast heeft niet iedere eigenaar voldoende aandacht voor onderhoud. Met een bouwkundige keuring heeft u meer zekerheid over de staat van de vakantiewoning.
- Parkkosten
Staat uw woning op een park? Houd in dat geval ook rekening met extra kosten voor onderhoud van het park en haar faciliteiten. Deze kunnen stijgen in de toekomst.
- Check of je de woning mag verhuren
Niet bij alle vakantieparken mag u de woning zomaar verhuren. Check dan ook goed of verhuur is toegestaan en onder welke voorwaarden.
- Opbrengst verhuur kan tegenvallen
Onderschat de bijkomende kosten niet bij de verhuur van uw vakantiewoning. Vakantiegangers verwachten comfort en vakantieplezier. Oftewel, een schone, goed onderhouden en niet al te gedateerde inrichting. Het beheer kunt u zelf doen of overlaten aan een bedrijf.
Een eigen vakantiewoning heeft zo zijn voordelen. U kunt ieder weekend beslissen om er even tussenuit te gaan. Daarnaast is het mogelijk een goede investering. Belangrijk is wel, bekijk het niet alleen met een roze bril op. Het heeft zowel pluspunten als risico’s.
Heeft u vragen over het verzekeren van een vakantiewoning? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.
Bron: Wegwijs – 28 juni 2021