Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht

In het afgelopen jaar zijn meer woningbranden gemeld dan in het voorgaande jaar. Een opvallende ontwikkeling omdat het aantal woningbranden als een aantal jaren daalt. De verplichting die vanaf 1 juli 2022 geldt om woonhuizen van rookmelders te voorzien, lijkt dan ook geen moment te laat te komen.

Meer woningbranden in 2020

Verzekeraars laten weten dat in 2020 in totaal 66.657 woningbranden gemeld zijn. Het voorgaande jaar lag dit aantal nog op 64.879. De gemiddelde schade per brand bedroeg nagenoeg € 3.400,-. Dit alles leidt tot een aanzienlijke schadelast. Toch was de totale schadelast in 2020, namelijk 225 miljoen euro, lager dan de schadelast over 2019, die 248 miljoen euro bedroeg.

Een directe oorzaak is nog niet aan te wijzen, aldus algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding, maar mogelijk dat het vele thuiswerken er aan bijgedragen heeft. "Er werd in 2020 veel thuisgewerkt, waardoor er vermoedelijk vaker brand ontstond", legt hij uit. "Snel handelen bij brand is erg belangrijk. Goede rookmelders in het hele huis alarmeren je snel. Daarmee kun je jezelf snel in veiligheid brengen en brandschade aan je huis en eigendommen beperken of zelfs voorkomen."

Rookmelders verplicht

Het belang van rookmelders wordt ook door de Nederlandse Brandwonden Stichting benadrukt. Met name modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor heviger en gevaarlijker branden dan vroeger. Vroege ontdekking van de brand helpt zowel materiële als letselschade te beperken.

Vanaf 1 juli 2022 zijn eigenaren van woonhuizen verplicht rookmelders te (laten) installeren. Momenteel heeft 25% van de woningen nog geen rookmelder. En van de 75% waar wel een rookmelder hangt, is een derde niet goed werkzaam. Werk aan de winkel dus.

Tips

  • Een rookmelder gaat doorgaans 10 jaar mee. Gedurende die tien jaar is het belangrijk de rookmelders regelmatig te checken. Geadviseerd wordt om dat maandelijks te doen. Om het niet te vergeten, probeer er andere activiteit aan te koppelen of zet het in uw agenda.
  • Op iedere verdieping dient in ieder geval één rookmelder te hangen. Nog beter is om in elke ruimte waar brand kan ontstaan een rookmelder te hangen.
  • Slaat de rookmelder alarm? Dan is snel handelen van groot belang. Een ruimte kan binnen 4 minuten volledig in brand staan.
  • Meer informatie over rookmelders is te vinden op wwww.brandweer.nl/rookmelder en op www.rookmelders.nl.

Heeft u vragen over de dekking van uw woonhuis of inboedelverzekering bij brand? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Brand

Bron: RTL Nieuws

Naar nieuwsoverzicht