Een buffer aanleggen? Studieschuld of hypotheek aflossen? Suggesties voor (financiële) goede voornemens!

Het is de tijd van het jaar om goede voornemens te maken. Die kunnen nogal uiteenlopen: van meer bewegen tot een nieuwe taal leren en van stoppen met roken tot familiefoto’s inplakken. Volgend jaar gaat het u lukken! Als u toch bezig bent: heeft u ook financiële goede voornemens?

Uit eerder onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat wanneer mensen gevraagd wordt naar hun financiële voornemens, zij sparen doorgaans op nummer één zetten. Het gaat dan om sparen voor een buffer om onverwachte uitgaven op te kunnen vangen. Daarna volgt ‘minder onnodige uitgaven doen’ en ten derde gewoon in het algemeen ‘zuiniger aandoen’.

Ook verzekeringen, studieschuld, hypotheek en pensioen komen in het lijstje met goede voornemens voor. Maar waar moet u dan aan denken? En wat levert het op? Soms een financieel voordeel (en dat is weer goed voor die gewenste buffer!), soms rust in het hoofd en soms allebei!

Verzekeringen op orde

Een snel uitvoerbaar en direct bevredigend goed voornemen is om al uw verzekeringen weer eens langs te gaan. Doet u dat deze maand nog, dan kunt u ook de zorgverzekering daarin meepakken. Maar denk ook aan uw autoverzekering, uw doorlopende reisverzekering of uw opstalverzekering. Aan de ene kant kunt u sommige dekkingen verlagen en op die manier besparen (wellicht rijdt u minder kilometers als gevolg van corona), aan de andere kant heeft u misschien juist te weinig dekking (denk aan uw opstalverzekering en waterschade). Komt u er niet uit, raadpleeg dan uw financieel adviseur of verzekeraar. 

Tip!

Niet-rokers betalen minder premie voor hun overlijdensrisicoverzekering dan rokers. Bent u definitief gestopt met roken? Pas uw overlijdensrisicoverzekering dan aan!

Hoe is het met huis en hypotheek?

Hoe staat uw hypotheek ervoor? Heeft u bijvoorbeeld nog een aflossingsvrije hypotheek of zit u nog vast aan een hoge rente en denkt u aan oversluiten of rentemiddeling? Of wilt u juist uw overwaarde verzilveren en het geld als het ware uit de stenen halen? Voelt u wel voor een grote aflossing, maar weet u niet zeker of u daar goed aan doet? Zet het in 2022 eens rustig op een rijtje en laat u zonodig adviseren.

Tip!

Vergeet de energiebesparende maatregelen niet. Stopt u tienduizend euro in de aflossing van uw hypotheek of legt u van dat geld zonnepanelen op uw dak voor een lagere energierekening? De moeite waard om te vergelijken!

Studieschuld aflossen?

Is het verstandig om uw studieschuld zo snel mogelijk af te lossen zodat u de huizenmarkt kunt bestormen? Dat ligt aan uw persoonlijke plaatje! Een studieschuld heeft impact op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Maar u heeft ook cash nodig voor kosten die u niet mee kunt financieren en bijvoorbeeld voor de inrichting.

Tip!
In dit artikel legt een financieel adviseur de mitsen en maren uit rondom het aflossen van de studieschuld.

Pensioen moet u doen!

U heeft het zich vast al vaker voorgenomen: hoe zit het nou met uw pensioen en dat van uw nabestaanden? Maar toch stop u elke keer met een onbevredigd gevoel dat Uniform Pensioenoverzicht in de ordner. Een goed startpunt is mijnpensioenoverzicht.nl. Neem u voor om daar in ieder geval een keer op in te loggen in januari. U moet immers ergens beginnen. Veel mensen vinden het lastig om in te schatten hoeveel geld ze later nodig hebben. Hier zijn handige rekentools voor.

Tip!

Er valt wel degelijk wat te kiezen als het om uw pensioen gaat. Zo kunt u uitruilen tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen. Dat kan afhankelijk van uw situatie de moeite waard zijn! Zorg in ieder geval dat uw partner correct is aangemeld. Twijfel? Een telefoontje naar het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar is zo gepleegd.

Met deze tips kunt u 2022 met goede financiële voornemens beginnen!

Financiële goede voornemens

Bron: Finfin van Adfiz – 14 december 2021

Naar nieuwsoverzicht