Winterbanden of all-seasonbanden? De voor en nadelen
Met winterbanden heeft u meer grip en ze zijn beter bestand tegen vorst en kou. Van all-season banden is het pluspunt dat u niet van band hoeft te wisselen. De belangrijkste eigenschappen hebben we voor u op een rijtje gezet, zodat u goed voorbereid de weg op gaat.
Max Verstappen laat al een aantal seizoenen zien dat goed bandenmanagement van het grootste belang is. Voor u staat er minder op het spel. Toch kan het verschil maken op welk type banden u rijdt. Winterbanden zijn aan te raden bij temperaturen onder de 7 graden. Een gedoe is het wel, ieder seizoen van banden wisselen. Met all-season banden is dit niet nodig. Wel zijn die minder geschikt bij strenge winters.
De eerste winterse buien zijn inmiddels weer een feit. In Groningen, Drenthe en Friesland is code geel afgegeven in verband met de sneeuwval van afgelopen nacht. Dit roept voor veel autobezitter weer de vraag op of ze beter af zijn met winter- of all-seasonbanden.
Winterbanden
Over het algemeen worden winterbanden in oktober bevestigd. Rond maart wordt het vervolgens weer tijd om ze te vervangen door een ander type band. Wat betreft de kosten bent u voor een set winterbanden al snel 250 euro kwijt.
Voordelen winterbanden
- De rubbersamenstelling van winterbanden is soepeler
- Passen zich gemakkelijk aan de winterse omstandigheden aan
- Zijn voorzien van een speciaal profiel
- Meer grip op sneeuw en modder
- Lager brandstofgebruik
Nadelen winterbanden
- Twee keer per jaar bandenwissel
- Banden maken meer geluid bij droge omstandigheden
All-season banden
De naam zegt het al, deze banden kunt u in alle seizoenen gebruiken. Het profiel en materiaal van de banden is gemaakt voor gemiddelde weers- en wegomstandigheden. All-season banden koopt u ook vanaf circa 50 euro per band.
Voordelen all-season banden
- Geen bandenwissel, dus minder extra kosten
- Geen extra set banden noodzakelijk
- Banden hebben voldoende grip voor de Hollandse zomers en winters
- Profiel van de banden is geschikt voor alle weersomstandigheden
Nadelen all-season banden
- Bij warm weer een langere remweg dan met zomerbanden
- Bij strenge winters zijn echte winterbanden veiliger
- Slijten in de zomer sneller dan een zomerband
- Door het zachtere rubber is in de zomer aanpassing van de rijstijl noodzakelijk (remmen en sturen)
- In de meeste wintersportgebieden zijn echte winterbanden vereist
Wanneer wel winterbanden?
Los van de factor temperatuur zijn er nog meer zaken die bepalen of winterbanden wel of niet aan te raden zijn. Bij jaarlijks 15.000 kilometers of meer ligt het wisselen van zomer- en winterbanden eerder voor de hand dan wanneer de auto amper uw woonplaats uit komt. Daarnaast zijn winterbanden in sommige landen verplicht in de winter. Denk aan Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. Overigens kunnen ook all-season banden soms voldoende zijn. Bijvoorbeeld in Duitsland kunt u daarmee terecht, mits de banden voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool. Check goed wat de regels zijn in de landen waar u doorheen rijdt.
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht en ook lang niet altijd noodzakelijk. Uiteraard kunt u zelf het zekere voor het onzekere nemen. Zeker als u vaak bij de weg of in het buitenland bent.
Bron: Wegwijs – 20 december 2021