Elektrisch rijden in 2022? Hiervoor kunt u subsidie aanvragen!

Bent u van plan een elektrische auto aan te gaan schaffen in 2022? Dan kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Uiteraard zijn er wel enkele voorwaarden waar u aan moet voldoen om voor de subsidie in aanmerking te komen.

Vanaf 1 januari is de subsidiepot voor elektrische auto’s weer opengesteld. Particulieren die op of na 1 januari een elektrische auto aanschaffen kunnen hier aanspraak op maken. Dit geldt zowel voor gekochte als geleasete auto’s. In 2021 was de pot binnen mum van tijd leeg, dus zorg dat u er dit jaar op tijd bij bent.

Particulieren kunnen tot en met 2024 gebruik maken van een speciale subsidieregeling die kopers van elektrische auto’s tegemoetkomt in de aanschafkosten. Jaarlijks wordt het budget opnieuw vastgesteld. Voor 2022 is er een budget van € 71 miljoen beschikbaar gesteld voor nieuwe elektrische auto’s en een budget van € 20,4 miljoen voor tweedehands exemplaren. Vorig jaar was dit respectievelijk € 14,4 en 13,5 miljoen.

Voorwaarden subsidie voor elektrische auto’s

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet er aan enkele voorwaarden voldaan worden. Zo moet met het koop- of leasecontract gesloten zijn op of na 1 januari 2022. Let op! De auto mag ook niet voor die tijd al op uw naam gezet zijn. Verder geldt:

  • De auto is 100% elektrisch;
  • De actieradius is minimaal 120 kilometer;
  • De auto is vanuit de fabriek een elektrische auto. Auto’s die naar elektrisch zijn omgebouwd komen niet voor de subsidie in aanmerking;
  • De (oorspronkelijke) nieuwprijs van de auto ligt tussen de € 12.000,- en € 45.000,-;
  • Een tweedehands elektrische auto moet aangeschaft zijn bij een bedrijf dat erkent is door het RDW. Het bedrijf hoeft niet per se bij de Bovag aangesloten te zijn.
  • Indien de elektrische auto geleased wordt, dan moet het contract afgesloten zijn met een leasemaatschappij dat een Keurmerk Private Lease draagt.

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden dan krijgt u € 2.000,- uit de subsidiepot voor een tweedehands elektrische personenauto en € 3.350,- voor een nieuw exemplaar. Het bedrag dat u dit jaar ontvangt voor een nieuwe auto is lager dan vorig jaar. Door een lagere bijdrage en een grotere subsidiepot, hoopt de overheid de subsidie voor meer mensen bereikbaar te maken.

De subsidie krijgt u na aankoop teruggestort. Wie een leasecontract heeft, ontvangt de subsidie niet in één keer. Het bedrag wordt verdeeld over de looptijd van het contract, u krijgt maandelijks een bedrag retour op uw rekening.

Auto kopen met ontbindende voorwaarden

Wilt u alleen een elektrische auto kopen als u zeker weet dat u de subsidie ontvangt? Dan kunt u in de koop/leaseovereenkomst een ontbindende voorwaarden laten opnemen, zodat de koop of lease alleen doorgaat als u de subsidie krijgt. Om de subsidie aan te kunnen vragen hoeft u de auto nog niet gekocht of op naam te hebben. Hierdoor kunt u dus wel al een subsidieaanvraag doen, zonder dat de auto al in uw bezit is.

Niet alleen subsidie voor elektrische auto’s

U kunt niet alleen een subsidie aanvragen voor het aanschaffen van een elektrische auto. Ook voor het verduurzamen van de eigen woning is een subsidiepot beschikbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld voor de installatie van een warmtepomp een subsidie van minimaal € 500,- krijgen. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van het type pomp. Ook bij het isoleren van de woning kunt u gebruik maken van de subsidiepot. Hier geldt wel als voorwaarde dat u minimaal twee isolerende maatregelen neemt, tenzij u ook een warmtepomp aanschaft. Voor meer informatie over de subsidiebedragen en de voorwaarden kunt u kijken op de website van de Rijksoverheid. Klik daarvoor hier. Houdt er wel rekening mee dat sommige subsidiepotjes snel leeg kunnen raken.

Gaat u binnenkort een andere auto aanschaffen? Of gaat u uw huis verduurzamen? Dan kunt u de wijziging(en) doorgeven via verzekeringen@kralwesten.nl.

Elektrisch rijden

Naar nieuwsoverzicht