Hoe ben ik verzekerd tegen stormschade?

Het jaar 2022 is stormachtig begonnen; verzekeraars ontvingen een recordaantal schademeldingen als gevolg van de rondrazende Dudley, Eunice en Franklin. Heeft u stormschade, wat wordt dan vergoed en wat niet? En bent u de dans ontsprongen, hoe weet u dan of u voor een volgende storm goed verzekerd bent?

Wordt schade aan mijn woning vergoed?

Als u een koopwoning heeft, zult u hiervoor een inboedel- en opstalverzekering af hebben gesloten; deze verzekeringen dekken in de regel ook schade door storm. Heeft u een huurwoning? Dan heeft u vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering, maar let er hierbij wel op dat eventueel eigenaarsbelang (zoals een schutting in de tuin) is meeverzekerd; dit is vaak niet standaard geregeld en zult u dus zelf aan moeten geven. Voor stormschade is vaak een (hoger) eigen risico van toepassing; neem contact op met u adviseur om navraag te doen of dit bij u ook van toepassing is. Schade door slecht onderhoud is niet verzekerd.

Mijn auto is beschadigd door de storm, hoe zit het daarmee?

Met een autoverzekering is uw auto verzekerd voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Hiervoor heeft u wel een allriskverzekering of een beperkt cascoverzekering nodig; is uw auto alleen WA verzekerd, dan is schade door storm helaas niet gedekt. Volgens het Verbond van Verzekeraar heeft twee derde van het wagenpark in Nederland een beperkt casco of allriskverzekering.

Wat moet ik doen als ik schade constateer?

  1. Het eerste wat u doet als u schade ontdekt, is deze zoveel mogelijk beperken. Ga na wat er precies is gebeurd, en kijk na of er geen verdere schade kan ontstaan.
  2. Breng de situatie in beeld: maak foto's. Op deze manier versoepelt u het verzekeringstraject. Noteer hierbij de datum en het tijdstip van de opgelopen schade.
  3. Neem meteen contact op met uw verzekeringsadviseur of uw verzekeraar. Bij veel verzekeraars kunt u online een schadeformulier invullen. Komt u er niet uit: vraag uw adviseur om hulp.
     

Hoe zorg ik dat ik goed verzekerd ben?

Het is verstandig om uw polisvoorwaarden even na te kijken. Is er bijvoorbeeld sprake van een eigen risico? En stelt de verzekeraar bepaalde voorwaarden? Vaak wordt van verzekerden verwacht dat zij aan de verzekeraar doorgeven dat er bepaalde vernieuwingen aan de woning zijn doorgevoerd, zoals een schuurtje, uitbouw of zonnepanelen. Heeft u zonnepanelen? Niet alle verzekeraars vergoeden ook het verlies in stroomopbrengst.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een verzekeraar kan uitkering weigeren als de schade voorzien was. Dus is er in uw achtertuin een boom scheef gewaaid, onderneem dan actie om erger te voorkomen bij een volgende storm. Zijn er al dakpannen verschoven, zorg dat ze opnieuw bevestigd worden. En in algemene zin: zorg dat uw huis goed is onderhouden.

Meer weten?

Het Verbond van Verzekeraars geeft ook enkele handige tips om stormschade te voorkomen. Dit zijn de preventietips van het Verbond van Verzekeraars. Heeft u schade als gevolg van storm Dudley, Eunice of Franklin? Dan kunt u contact opnemen via schade@kralwesten.nl. voor vragen over de dekking van uw woonhuis- of inboedelverzekering kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Stormschade

Bron: Finfin van Adfiz – 21 februari 2022

Naar nieuwsoverzicht