1 juli Rookmelders verplicht: heeft u ze al in huis?

1 juli 2022 komt steeds dichterbij. Vanaf dan is in iedere woning een rookmelder verplicht. Op iedere verdieping en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Dit staat in het Bouwbesluit van onze overheid. Nieuwbouw heeft deze verplichting al sinds 2003. Met deze aanpassing is er gehoor gegeven aan onder meer Brandweer Nederland en gemeenten om rookmelders voor iedere woning in Nederland te verplichten. Doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

Wie is verantwoordelijk?

De eigenaar van een woning is zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders en voor het onderhoud ervan. Bij een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk dat deze melders worden geplaatst. De huurders zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Woont u in een appartement? Dan is het goed dat u nagaat of het trappenhuis en de entree van het appartementencomplex voorzien zijn van rookmelders. Het is een taak van de VVE om te zorgen dat dit in orde is.

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?

Een rookmelder moet tenminste voldoen aan de EN-14604 norm. Voor rookmelders op stroom (verplicht voor nieuwbouw) geldt dat deze moeten voldoen aan de NEN-2555 norm. Bij deze rookmelders weet u zeker dat deze een goed en luid signaal geven bij rook of brand, eenvoudig te monteren zijn en op tijd rook ontdekken. Rookmelders moeten daarnaast ook zijn voorzien van een CE-keurmerk. Rookmelders hoeven niet aan elkaar gekoppeld te worden maar dat is voor extra veiligheid wel aan te raden. Als een zolder geen verblijfsruimte is, hoeft u er geen rookmelder te plaatsen.

Wat als een woning niet voldoet aan de rookmelderplicht?

Op het moment van schrijven is nog niet helemaal duidelijk wat de consequenties zijn als een woning niet aan de eisen voldoet. Verzekeraars hebben de polisvoorwaarden nog niet aangepast aan de wetswijziging. Mocht er na de schade aangetoond worden dat deze is verergerd door het niet naleven van de regels, dan bestaat de mogelijkheid dat de verzekeraar zich hierop kan beroepen. Daarnaast riskeert u een boete als de gemeente hierop handhaaft.

Wat kunt u doen?

Brandweer Nederland heeft een checklist gemaakt waarmee u kunt zien of u de juiste maatregelen in uw woning genomen heeft. Download hier de checklist. Verder nog enkele tips bij het plaatsen van rookmelders:

  • Hang een rookmelder op iedere verdieping van uw huis.
  • Hang een rookmelder in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt.
  • Gebruik rookmelders met een CE-keurmerk.
  • Gebruik rookmelders die voldoen aan de Europese NEN-14604 norm. Rookmelders op stroom moeten voldoen aan de Europese NEN-2555 norm. Bij deze rookmelders weet u zeker dat deze een goed en luid signaal geven bij rook of brand, eenvoudig te monteren zijn en op tijd rook ontdekken.

Heeft u vragen over hoe u verzekerd bent tegen brandschade? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Rookmelders verplicht

Bron: Folko de Raad, Nedasco – 21 maart 2022

Naar nieuwsoverzicht