Zó gaat u om met de stijgende inflatie, vijf tips!

U hoort het overal: de inflatie is torenhoog. Van hetzelfde inkomen zult u dus minder kunnen kopen. Hoe moet u daarmee omgaan? In dit artikel een aantal knoppen waar u aan kunt draaien!

Dat de prijzen gestegen zijn, is voor de meeste mensen het meest voelbaar ‘aan de pomp’ en in de maandelijkse betaling aan de energiemaatschappij. De explosief gestegen energieprijzen veroorzaken in de meeste huishoudens de meeste problemen. Dat constateert ook budgetinstituut Nibud dat wordt overspoeld met vragen van consumenten. En dan gaat het niet alleen om mensen met een minimuminkomen. Het zijn immers producten waar niemand onderuit kan die duurder zijn geworden, zoals boodschappen en de verwarming. Kwam u maandelijks net rond, dan kan het knap lastig worden wanneer uw energielasten ineens verdubbelen. Wat kunt u daar aan doen? Vijf tips!

Tip 1: Snoeien in uw uitgaven

Het is altijd verstandig om kritisch naar uw uitgaven te kijken. Zet ze eens op een rijtje. De Persoonlijk Budgetadvies-tool van het Nibud is daarbij een handig hulpmiddel. Kunt u bepaalde posten schrappen of kunnen zaken goedkoper? Overweegt u te besparen op uw verzekeringen, ga dan goed na of u niet teveel inlevert op voorwaarden of dekking. Vraag uw adviseur om met u mee te kijken. Misschien bent u dubbel verzekerd, of zijn er mogelijkheden om over te stappen naar een andere aanbieder.

Tip 2: Besparen op de energierekening

Als het gaat om het besparen op de energierekening, dan kunt u met kleine aanpassingen toch iets aan het verbruik doen. Installeer bijvoorbeeld een douche-timer, zet de verwarming een graadje lager en wees zuinig met verlichting. Heeft u de financiële mogelijkheden, investeer dan in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen en verdiep u in de bijbehorende subsidies. Uiteindelijk bespaart u zo op uw maandlasten. Het is ook mogelijk om uw hypotheek te verhogen en het geld te besteden aan duurzaamheid. Dat kan soms ook weer een lagere rente opleveren.

Tip 3: Meer geld naar binnen

Vergeet ook de inkomenskant niet. Wordt het geen tijd voor een salarisverhoging? De arbeidsmarkt is krap, dus u kunt het zeker proberen. En ontvangt u slechts een beperkte reiskostenvergoeding, praat dan eens met uw werkgever. Wellicht wil hij of zij iets aan de vergoeding doen. Verken ook de mogelijkheden om met collega’s te carpoolen. Ook kunt u proberen om op andere manieren uw inkomen aan te vullen. Zolder met oude spullen? Zet ze op Marktplaats!

Tip 4: Zet uw spaargeld goed in

Ook uw spaargeld wordt relatief minder waard door inflatie. Bovendien is de rente op spaargeld al heel lang bijzonder laag. Misschien is het beter om een stukje af te lossen op uw hypotheek en zo uw maandlasten te verlagen of het geld in energiebesparende maatregelen te steken. Ook hier geldt: vraag advies.

Tip 5: Denk in mogelijkheden

Wees creatief. Zeg de sportschool en de werkster op en maak van het schoonmaken een wekelijkse work-out. Benoem een dag in de week tot restjes-dag en maak een creatief gerecht van alles wat nog in de ijskast staat. Eet een dag in de week samen met buren en vrienden en bespaar zo op boodschappen én op energie. Nog gezellig ook!

Inflatie

Bron: Finfin van Adfiz – 24 mei 2022

Naar nieuwsoverzicht