Hoe helpt u een werknemer met geldzorgen?

Als werkgever kunt u een bijdrage leveren aan de financiële gezondheid van uw medewerkers. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan financiële onderwerpen. Of door tijdig in te grijpen wanneer een medewerker geldzorgen heeft.

Hoe kom ik er achter dat een werknemer geldzorgen heeft?

Geldzorgen zijn er in alle soorten en maten. Veel mensen hebben moeite om rond te komen nu de energieprijzen hoog zijn en de inflatie eveneens. Maar het kan ook zijn dat mensen er als gevolg van een scheiding of het verlies van een partner financieel minder rooskleurig voorstaan. De website financieelfittewerknemers.nl heeft een aantal signalen op een rij gezet waar u als werkgever op zou moeten aanslaan. Loonbeslag is zo’n concreet signaal, maar denk ook aan concentratieproblemen, life-events, niet willen meedoen aan een gezamenlijk cadeautje, enzovoort. Lees hier meer.

Wat kan ik doen qua preventie?

Besteed regelmatig aandacht aan geldzaken. Haak aan bij initiatieven als de Week van het Geld of de Pensioen3daagse. Maak het onderdeel van het functioneringsgesprek. Biedt uw medewerkers een adviesgesprek aan. Organiseer eens een workshop van een financieel adviseur of budgetcoach. En wees alert op signalen, hoe eerder u er bij bent hoe beter. Gemiddeld zoeken mensen pas na 5 jaar hulp bij circa 40.000 euro schuld. Vindt u het moeilijk om het onderwerp aan te kaarten: hier lees uw gespreksstarters.

En als de medewerker al flink in de problemen zit?

Het kan al helpen om de medewerker te begeleiden naar het juiste loket. Misschien is dat het zetje dat de medewerker nodig heeft. Er zijn ook organisaties die hun medewerkers in die gevallen een budgetcoach aanbieden. U kunt ook kiezen voor het aanbieden van een lening: dat vraagt uiteraard wel om zorgvuldige voorwaarden.

Kan ik (al) mijn medewerkers een financieel extraatje geven?

Met de ‘werkkostenregeling’ kunt u uw medewerkers onbelast een extraatje geven. De werkkostenregeling bevat een zogenoemde ‘vrije ruimte’ waarin u deze extra kan onderbrengen. Er hoeft dan geen loonbelasting betaald te worden en de werknemer wordt niet gekort op toeslagen. De werkkostenregeling is wel begrensd. Gaat de werkgever die grens over, dan worden de extra’s met 80% belast.

What’s in it for me?

Volgens Wijzer in Geldzaken heeft acht op de tien werkgevers personeel met geldzorgen. Zij zijn vaker ziek, vaker afgeleid en minder productief. Bijna de helft van de werkgevers heeft te maken met loonbeslagen: de afhandeling daarvan kost tijd. En het belangrijkste: een financieel fitte werknemer is mobieler, gelukkiger en duurzaam inzetbaar.

Geldproblemen op de werkvloer

Bron: Finfin van Adfiz – 27 januari 2023

Naar nieuwsoverzicht