Sparen wordt weer leuker, zorg wel dat uw geld is beschermd

De spaarrentes gaan voorzichtig omhoog, al staan ze vooral bij de grootbanken nog steeds op een vrij laag niveau. Wilt u een hogere rente en overweegt u een overstap? Waar moet u dan op letten?

Het is in positieve zin weer even wennen: u krijgt geld voor uw geld. Maar bij een aantal banken wordt de spaarrente nog slechts mondjesmaat verhoogd. Wat kunt u doen om de vergoeding op uw spaargeld te vergroten?

Vergelijken

Het begint met vergelijken. Wat krijgt u bij uw huidige bank? Is er misschien een renteverhoging aangekondigd? Vergelijken kunt u bijvoorbeeld doen op spaarrente.nl of independer.nl. Let daarbij wel op de voorwaarden. Soms geldt de hoge rente slechts voor een bepaalde periode of voor een bepaald bedrag aan spaargeld. Ook geldt soms als voorwaarde dat u ook een betaalrekening opent. Let hierbij op de maandelijkse kosten.

Depositogarantiestelsel

Let er bij het vergelijken altijd op of de bank van uw keuze onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Dat is de garantie dat u het geld op uw bankrekeningen tot 100.000 euro terugkrijgt wanneer uw bank onverhoopt failliet gaat. Let er ook op dat u niet teveel geld bij één bank stalt. De grens van een ton geldt per persoon, niet per rekening. Heeft u dus 90.000 euro spaargeld en ook nog 15.000 euro op een betaalrekening bij dezelfde bank, dan bent u niet volledig beschermd. Heeft u samen met uw partner een en/of-rekening? Dan hebben jullie samen voor twee ton aan bescherming. Houd er ook rekening mee dat banken meerdere merknamen kunnen hebben. De bescherming geldt per bank, niet per merknaam; de tegoeden samen zijn gedekt tot een maximum van een ton.

Kiest u voor een buitenlandse bank uit een ander EU-land, dan geldt de bescherming van dat betreffende land. Volgens De Nederlandsche Bank is die bescherming dankzij internationale afspraken vergelijkbaar met het Nederlandse vangnet. Gaat u sparen bij een bank buiten de EU die ook geen Nederlandse bankvergunning heeft, informeer dan eerst welk garantiestelsel er geldt voordat u uw geld overboekt.

Spaargeld vastzetten

Kunt u uw geld langere tijd missen, dan is ook een termijndeposito het overwegen waard. U ontvangt dan een hogere vaste rente, maar uw geld staat vast voor een periode die kan variëren van enkele maanden tot wel vijf of tien jaar. Besef goed dat u in die periode niet bij uw geld kunt (tenzij u een boete betaalt of wanneer er sprake is van een uitzonderingssituatie), ook niet als de rente verder blijft stijgen. Ook voor termijndeposito’s circuleren verschillende rentes. Hiervoor gelden dezelfde overwegingen als bij een gewone spaarrekening.

Let op: hypotheekrente

Sommige banken verlenen een korting op de hypotheekrente wanneer u bij dezelfde bank een actieve betaalrekening aanhoudt (uw salaris komt er op binnen en/of u verricht een minimumaantal transacties per maand). Ontvangt u zo’n korting, zeg de betaalrekening dan niet zomaar op, want dan kan het overstappen weleens nadelig voor u uitpakken. Weet u niet of u die korting krijgt, vraag het uw hypotheekadviseur of hypotheekaanbieder.

Sparen

Bron: Finfin van Adfiz – 15  augustus 2023

Naar nieuwsoverzicht